Det var 2019 som Stockholmshem började satsa på att anställa egna trädgårdsmästare istället för att köpa tjänsten. Ida började år 2020 och är ansvarig för utemiljön i Rågsved där Stockholmshem har 80 portar och nio större gårdar. Ida sköter alla samlingsplatser och grönytor; grill- och sittplatser, buskage, planteringar, gräsmattor, ängar, träd och så vidare. Hon är utbildad trädgårdsmästare och har tidigare jobbat bland annat på handelsträdgård och Kyrkogårdsförvaltningen.
Vad gör en trädgårdsmästare på Stockholmshem då?
– Ja, idag har jag till exempel planterat en ny rabatt, sått gräs och vattnat. Det är högsäsong och skolavslutningstider så jag har också hjälpt en hyresgäst bära bord till studentmottagning, berättar Ida.
Och det är just den stora variationen och närheten till hyresgästens vardag som Ida uppskattar med att jobba hos Stockholmshem.
Foto: Ola Jacobsen
– Vi trädgårdsmästare har stort ansvar att planera vår egen tid. Jag är min egen arbetsledare och styr mina dagar utifrån till exempel väder. Sen har jag utvecklats också, till exempel har jag blivit bättre på att räkna på och beställa jobb från entreprenörer. Och så tycker jag det är så kul att få vara med och utveckla och förbättra ett område som kanske haft eftersatt skötsel. Något annat som ger mig energi är när vi gör event med hyresgäster. Till exempel bjuder vi varje år in till halloween-firande där vi fixar fina pumpor tillsammans med våra yngsta hyresgäster, det är jättemysigt, säger Ida.
”Säsonga”
Biologisk mångfald och återbruk genomsyrar arbetet året om, men kanske mer än för någon annan roll på Stockholmshem är arbetsuppgifterna för trädgårdsmästarna väldigt olika över året. Under sommaren är det högsäsong och massor att göra.
– I vissa områden har vi säsongsanställda kollegor som hjälp. Och praktikanter och sommarlovsjobbande skolungdomar tar vi emot så mycket vi kan, säger Ida.
Men även vintertid finns gott om arbetsuppgifter.
– På vintern planerar vi nya projekt och rabatter, vi fortbildar oss, tar hand om våra utemöbler, rensar, beskär, flisar det vi beskurit och strör ut som täckmaterial, till exempel, fortsätter hon.
Foto: Ola Jacobsen
Hur behöver man vara för att jobba som trädgårdsmästare på Stockholmshem?
– Man måste vara självgående, och tycka om att möta hyresgäster. Vi är ju en del av deras utemiljö och vi lägger en del av vår arbetstid på att hjälpa dem som odlar, går på odlingsgruppers möten där vi delar med oss av tips och har med oss fröer. Sen behöver man ha lite erfarenhet av att jobba med entreprenörer, säger Ida.
Eftersom det är ett självständigt jobb där man kanske är enda trädgårdsmästaren i ett område värdesätter Ida att kunna bolla med sina trädgårdsmästarkollegor i andra områden.
– Vi har ett trädgårdsmästarforum, där vi träffas med jämna mellanrum och byter idéer och tankar, tar upp aktuella grejer. Det uppskattar jag mycket. Och vi med områden nära varandra samarbetar mycket, jag stöttar mina kollegor i både Skärholmen och Sätra. När någon av oss har något större på gång, när det ska fällas träd eller grävas, hjälper vi varandra. Vi trädgårdsmästare är ett gött gäng även om vi inte träffas varje dag, avslutar Ida.
Foto: Ola Jacobsen
Kort om Ida
Född: 1982
Utbildning: Trädgårdsmästare. Tog examen 2013 från en tvåårig KY-utbildning på Säbyholm. ”Den finns tyvärr inte kvar”.
Tidigare erfarenhet: handelsträdgårdar, annat fastighetsbolag, Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholms stad.
Bästa med att jobba på Stockholmshem
”Att få ha ”frihet under ansvar” på riktigt. Och att det finns fina möjligheter att utvecklas, till exempel ta motorsågskörkort. Och så alla sköna hyresgäster så klart.”
Mindre bra med att jobba på Stockholmshem
"Det är lite mycket att göra ibland, så vi skulle lätt kunna bli fler!"