Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
  • Två män på innergård i Skarpnäck
    Magnus är Ahmads handledare.

Jobbsprångare gör viktig insats i Skarpnäck

På distriktskontoret i Skarpnäck fick vi tillfällig förstärkning av en arkitekt, nämligen praktikanten Ahmad Shawi från Syrien. Ahmad kom till oss om praktikant från Jobbsprånget, ett initiativ som syftar till att få nyanlända akademiker snabbare ut i arbetslivet. Vi hälsar på Ahmad och hans handledare Magnus Petterson halvvägs in i den fyramånadersperiod som praktiken pågår. Hur går det för dem?

Vi hoppas att vi kommer ha möjlighet att ta emot fler praktikanter från Jobbsprånget framöver.

Jenny Nielsen, HR-chef

”I Sverige finns hållbarhetsperspektivet med i allt, det uppskattar jag”, säger Ahmad, på engelska. Hans långsiktiga dröm är att stanna i Sverige, lära sig språket ordentligt och kanske en dag ha ett eget arkitektkontor.

Ahmad Shawi är 28 år. Han är född och uppvuxen i Syrien, där han började utbilda sig till arkitekt. Han tog sin examen på Cypern och jobbade på ett arkitektkontor där i några år. Drömmen om en tryggare framtid tog Ahmad och hans familj till Sverige 2018. Efter bara fyra månader på SFI såg Ahmad en annons om att via Jobbsprånget börja praktisera på Stockholmshem, och i mars 2020 började han på kontoret Skarpnäck.


Magnus Petterson jobbar som teknisk förvaltare och är distrikt Sydösts
projekt- och teknikstöd. Han nappade på HR:s förfrågan om någon hade möjlighet att vara handledare åt en praktikant från Jobbsprånget. Han såg också att Stockholmshem saknar arkitektkompetens och det var så just Ahmad hamnade hos just oss.

Magnus gillar rollen som handledare. Det gick lite trögt i början, men sedan de fick ordning på Ahmads digitala arbetsplats flyter det på jättebra, konstaterar Magnus nöjt. De två trivs med varandra, det märks.

– Magnus är mycket tålmodig! Det är jättebra när han säger en mening på både svenska och engelska, säger Ahmad, som förutom arabiska och engelska också kan turkiska. Nu börjar han lära sig branschtermer som ”kokvrå” och ”förgårdsmark” också på svenska.

Värdefullt att få arbeta ”på riktigt”

Som praktikant är det viktigt att känna att man gör nytta. Ahmad är till exempel involverad i arbetet med att ta fram ritningsförslag på Skarpnäckskontorets förestående renovering – något vi annars hade behövt ta konsulthjälp i. Han håller också på att se över våra ritningar, gör mätningar av utrymmen där vi saknar ritningar och kompletterar där det behövs. Och det är en hel del.

Jenny Nielsen, Stockholmshems HR-chef, ser Jobbsprånget som "win-win".
– Det är viktigt både för oss som bolag och som en del av Stockholms stad att bidra till integrationsarbetet i staden, säger hon. Att ta emot praktikanter från Jobbsprånget kan göra stor skillnad – självklart för individen som får chans till arbetserfarenhet i Sverige, men också för samhället. Att vi som bolag dessutom har chans att utvecklas och få tillgång till ny kompetens och nya perspektiv är jättebra. Vi hoppas att vi kommer ha möjlighet att ta emot fler praktikanter från Jobbsprånget framöver.

Om Jobbsprånget
Jobbsprånget är ett fyra månader långt praktikprogram som finansieras av Näringsdepartementet. Syftet är att få nyanlända akademiker snabbare ut i arbetslivet. Praktikanten får ersättning av Arbetsförmedlingen under praktiken.