Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:

Kvartersodling i Rinkeby och Hässelby

Hur kan man som bostadsbolag stärka den sociala hållbarheten i ett område och få den att hålla över tid? Ett sätt att skapa gemenskap och trygghet är genom kvartersodling.

För att odla både gemenskap och trygghet har Stockholmshem sedan tre år tillbaka kvartersodlingar i Hässelby och Rinkeby. De sköts av hyresgästerna tillsammans med stadsodlingscoacher från Boodla.

Själva odlandet är viktig men bara en liten del av allt det positiva som kommer ur en odlingsgemenskap. Vi skapar mötesplatser som är viktiga för trivsel och trygghet och vi ser att förstörelsen minskar betydligt när engagerade ungdomar och barn finns med. 

För att inspirera ännu fler att odla testade vi 2020 ett nytt grepp, nämligen att bjuda alla hyresgäster på odlingskurser. När corona satte käppar i hjulet för att samlas i en kurslokal var det bara att tänka om. Därför livestreamas kurserna så att alla som vill kan lära sig odla hemifrån.

Fakta kvartersodling

  • Som allmännyttigt bostadsbolag arbetar Stockholmshem med att på olika sätt utveckla trygga och bra bostadsmiljöer. Kvartersodling är ett sätt att stärka den sociala hållbarheten i ett område och få den att hålla över tid samt att skapa gemenskap och trygghet.
  • Stockholmshem strävar efter att kunna tillhandahålla plats och material som pallkragar och jord till alla hyresgäster som hör av sig och vill odla i sitt kvarter.
  • Boodla stadsodlingscoacher arbetar med konceptet kvartersodling – odlingsgemenskap – på uppdrag av Stockholmshem.
  • Odlingskurserna är nya för 2020. De omfattar sex livestreamade kurstillfällen under tiden den 8 juni till och med 17 augusti. Odlingscoacherna från Boodla var också på plats vid odlingarna i Hässelby och Rinkeby en gång i veckan, så de som vill kunde träffa dem där – på behörigt avstånd.
  • 2018 var det dags att testa ett nytt sätt att jobba i Rinkeby och Hässelby. Då anställdes för första gången ett par av Stockholmshems hyresgäster i områdena som kvartersodlare på deltid och utbildades av stadsodlingscoacher från Boodla. Sommaren därpå fortsatte projektet, då med totalt tre kvartersodlare. För att få ett ännu bredare engagemang arrangerar vi 2020 gratis odlingskurser där alla som vill kan delta.