Till startsidan på stockholmshem.se
Du är här:
  • Man står framför ett konstverkman
    Konstnären Haidar Mahdi och hans verk: "Årstiderna lyser på kvällen och hela natten igenom för den som behöver."
  • Konstverk på gård
    Årstider lyser upp gården i kvarteret Syllen i Årstadal.

Konst hos Stockholmshem

Under mer än 80 år har boendemiljön och konsten haft en viktig plats hos oss i Stockholmshem. Följ med oss på en konstrunda på gårdar och torg, i trapphus och entréer.

Det första vi gjorde var att skyffla undan gruset och plantera rosor istället. Olyckskorparna kraxade att allt skulle bli förstört. Inte blev de sannspådda.

Erik Norman, VD på Stockholmshem, 1937.

Konst är betydelsefullt. Den finns i många av våra bostadsområden på gårdar och torg, i trapphus och entréer – där våra hyresgäster finns. Precis som vackra växter kan den förändra ett bostadsområde, göra det finare och kanske lite roligare. Den kan bli en plats för våra hyresgäster att mötas. Och den kan bidra till att de trivs och känner sig stolta över sitt bostadsområde.

Genom åren har vi byggt upp en konstskatt för att skapa bästa möjliga förhållanden för våra hyresgäster. Oavsett om du bor hos oss eller bara passerar, så är du varmt välkommen att upptäcka den.

Konst hos Stockholmshem – så här funkar det

När vi bygger nya hus avsätter vi en del av budgeten till konstnärlig utsmyckning. Konsten kan vara en del av huset, en skulptur, måleri, fotografier eller vara kopplad till funktion som exempelvis en pergola, belysning eller trädgård. Sedan 2016 arbetar vi med en konstgrupp som består av projektets arkitekt, projektchef, områdeschef och ansvarig hos Stockholmshem. Konstkonsulten presenterar ett antal olika konstnärer som kan vara aktuella för projektet och konstgruppen beslutar vilken konstnär som får i uppdrag att ta fram ett skissförslag.

 

Det var en gång

När fastighetskontoret byggde de första barnrikehusen på 1930-talet lade man ut hårt, grovt grus på gårdarna. Man ansåg att ett område med så många barn ändå skulle förslummas snabbt. 1937 togs husen över av det nybildade bostadsföretaget Aktiebolaget Stockholmshem. VD:n Erik Norman hade en annan syn på gårdarna och människorna: ”Så kunde det ju inte se ut. Inte om de nyinflyttade skulle kunna känna någon trivsel och ta ansvar för sin omgivning. Det första vi gjorde var att skyffla undan gruset och plantera rosor istället. Olyckskorparna kraxade att allt skulle bli förstört. Inte blev de sannspådda”.