Ökad trygghet och trivsel med grannvärdar

Grannvärd och Stockholmshems personalSkärholmens centrum badar i eftermiddagssol, många rör sig ute och fångar strålarna. Inne på distriktskontoret är det dags för kafferast. Med runt fikabordet sitter Pia Isaksson. En av tio grannvärdar som engagerar sig lite extra i sin närmiljö.

Det var i vintras som inbjudan sattes upp i portarna på Äspholmsvägen.

– Initiativet togs för att öka tryggheten och boendeinflytandet här, vi ville locka till mer samverkan och nu är vi en bit på väg, berättar kundförvaltaren Jenny Sjöberg glatt.

Hon beskriver hur betydelsefulla grannvärdarna som då anmälde intresse är, eller eldsjälarna som hon upprepade gånger kallar dem. En viktig länk för att kunna etablera kontakter och fånga upp behov. Mycket kan hända direkt i mötet mellan människor, istället för att gå via ett samtal eller mejl till kundtjänst.

Grannvärdarna är delaktiga i hur saker och ting kan bli bättre utifrån sina egna initiativ och i samverkan med Jenny Sjöberg. Det kan handla om att skapa trevligare utemiljö, odla tillsammans eller starta studiecirklar. En naturlig mötesplats är lokalen Träffen. Där det nu planeras för en större grannfika.

Te, prat och kakor

Michael Bergman, områdeschef i Skärholmen, passerar med siktet inställt på kaffeautomaten men stannar upp när han ser Pia Isaksson. Han tackar så mycket för hennes engagemang, men hon slår ifrån sig berömmet med en beslutsam min.

– Om man bor i ett område, varför ska man inte engagera sig då? säger hon med eftertryck.

Pia Isaksson och hennes familj lämnade innerstaden och flyttade till Skärholmen 1971. Hon har arbetat hela sitt yrkesliv i Skärholmen, och med 14 år på Terrassens Daghem och de senaste 14 åren på Lillholmsskolan har hon sett många av Skärholmens barnkullar växa upp.

– Nu har vi haft några personer som väsnats på gården en del, fortsätter Pia Isaksson med bekymmersrynka, och med varmt väder blir det ju mer liv utomhus.

– Skälla, det tror jag inte på. Nästa gång tänker jag gå ner med te och kakor och prata med dom, säger hon obekymrat.

Hej en bra början

Områdesteknikerna, Nigel Skelton och Charles Sundheden, håller med om att gemensamma aktiviteter direkt bidrar till tryggheten. Och är kanonbra för trivseln i ett område. Kanske fler börjar hälsa på varandra då också? Det är en bra början, menar områdesteknikerna, som rör sig mellan hemmen och husen kring Skärholmens centrum veckorna igenom. Det blir många hej.

Under hösten planeras det för trygghetsvandring i området och flera grannvärdar vill även gå utbildning i grannsamverkan hos polisen. Det råder ingen tvekan om vilka i Skärholmen Pia Isaksson värnar mest.

– Ungdomarna är viktigast, prio ett. Jag förstår inte varför man ska vara så rädd för ungdomar jämt, säger hon och skrattar avväpnande. De behöver bara en bra plats och få prata.

Ett ungdomscafé är vad hon har i kikaren.