”Här får vi bo i flera år och samtidigt samla kötid”

Hyresgäster med kompiskontraktPå prov har vi infört så kallade kompiskontrakt, för personer mellan 18 och 25 år. För Karolina och Malin blev flytten till en gemensam trea ett stort lyft, och de tycker att fler borde prova kombolivet.

Karolina Zethraeus och Malin Averstad Ryd har redan kommit i ordning när vi hälsar på en fredageftermiddag i krispiga november, inte en flyttkartong syns till. De visar glatt runt i sina 79 kvadrat i Rågsved, tacksamma över möjligheten att få dela lägenhet och vardagsliv. Igen.

De har prövat att kompisbo tidigare, i andra hand, i en tvåa i Bagarmossen. Men det var en tid sedan. Efter det har de bott isär på korttidskontrakt, i ettor med begränsade matlagningsmöjligheter. De beskriver båda hur de länge längtat efter att bo i en ”riktig” lägenhet, slippa provisoriska lösningar, ha ett kök. Och nu är de – äntligen – på plats.

– Det var min kötid på sju år och Karros fasta inkomst som gjorde att vi kunde få kompiskontraktet, berättar Malin. Det känns bra att vi båda kunnat bidra och att vi bor ihop på samma villkor.

Malin läser Genusvetenskap och Karolina jobbar på ett företag inom marknadsanalys. De är nittiotalister, uppväxta i Stockholm och ”hemma” är helst södra sidan av stan.

Tryggare tillsammans

Att vara kombos tycker de är lyxigt på flera vis.

– Vardagliga, lite tråkiga saker, blir roligare, säger Karolina och Malin instämmer. Sen blir det billigare med maten när man delar, ja det är mer ekonomiskt att bo ihop.

– Och det är bra att någon håller koll på en, och saknar en om man inte skulle komma hem, det är tryggt, flikar Malin in.

Egna tvättkorgar

Men finns det inget negativt med att vara kombos? De tittar på varandra och skrattar. Nej, man lyfter snarare varandra, kommer de fram till. Hjälps åt. Men sen gör man ju inte allt ihop jämt. Tvätten till exempel, är en separat historia.

– Fast jag har större behov av egentid, men jag tar mig den, säger Karolina. Och i en trea kan man ju det.

Omgivningens reaktioner till deras nya komboliv har varit positiv, även om några kommenterat att det ju är ännu en tillfällig lösning.

– Men för oss, i vår ålder, är fyra år lång tid. Mycket kan hända, säger Malin. Det som känns så bra är att nu kan vi vila i känslan att här får vi bo i flera år och samtidigt samla kötid.

Bra med fler boendeformer

På längre sikt vill de fortsätta bo i hyresrätt. De är överens om att det är läget, inte ytan, som är viktigast. Och närheten till tunnelbanan, vänner och familj. Gemenskap är det som får en att känna sig hemma, snabbt.

– Att som vi, bo ihop som kompisar, lämpar sig för många, lyfter Malin fram. För äldre till exempel skulle det kunna vara en guldgrej, mer sällskap och tryggare. Det är viktigt att underlätta för fler sätt att bo än de traditionella, avslutar hon.