​Allmännyttan vill leda digitaliseringen i branschen

Publicerad

Stockholmshem har anslutit sig till Allmännyttans digitaliseringsinitiativ. Det är en treårig satsning som vill accelerera digitaliseringen i allmännyttan. Initiativet är ett resultat av Allmännyttans digitala agenda som har som mål att bygga upp kompetens för att SABOs medlemsföretag ska bli starkare aktörer, driva utvecklingen i strategiskt viktiga frågor samt stödja digitalisering i medlemsbolagen.

Digitaliseringen är mer än en trend – det är en revolution av affärsmodeller, maktförhållanden, hur vi arbetar och hur vi ser på IT. Därför har SABOs Digitaliseringsråd, bestående av vd:ar från fem medlemsföretag, fått i uppdrag att ta fram en agenda för allmännyttans digitalisering. Detta för att SABO och SABOs medlemmar ska kunna möta de krav, utmaningar och möjligheter som digitaliseringen skapar. Utifrån arbetet med agendan har det blivit tydligare att allmännyttan inte bara ligger efter utan att digitaliseringstakten måste gå mycket snabbare.

– Vi är stolta över att vara en del av av Allmännyttans digitaliseringsinitiativ. Jag hoppas att initiativet kan bli början på en spännande utveckling av allmännyttan, säger Anette Sand, vd för Stockholmshem.

Målet är att allmännyttan och de bolag som deltar i Digitaliseringsinitiativet ska vara ledande inom digitalisering i fastighetsbranschen och ha gjort vinster inom följande områden inom tre år:

  • att FastAPI* ska, i den mån det är relevant, vara integrerat i alla deltagande bolag och ha genererat en mängd nya tjänster/lösningar från både etablerade och nya aktörer
  • att flera gemensamt utvecklade och/eller upphandlade tjänster/applikationer gynnar bolagen både ekonomiskt och organisatoriskt
  • att deltagande bolag har börjat använda nya affärsmodeller
  • att deltagande bolag ska upplevas attraktiva arbetsgivare bland medarbetare i andra branscher
  • att deltagande bolag ska ha en beslutad strategi och plan för hur bolaget ska möta digitaliseringens utmaningar

* FastAPI är SABOs standardiserade begreppsmodell för hur mjukvaruprogram ska kommunicera, att allt som rör fastigheten och bostaden heter samma sak oavsett tjänsteleverantör.

Förutom Stockholmshem har bland andra följande medlemsföretag valt att gå med i Digitaliseringsinitiativet: ÖrebroBostäder, Sölvesborgshem, Strömstadsbyggen, Ängelholmshem, Älmhultsbostäder, Kumla Bostäder, Bollnäs Bostäder, Växjöbostäder, Bergs Hyreshus, Kristianstadbyggen, Pitebo, Karlshamnsbostäder, Bostaden i Umeå, Gamla Byn, Vätterhem, Botkyrkabyggen, Haninge Bostäder, Trelleborgshem, Tranåsbostäder, Åmåls Kommunfastigheter, Vänersborgsbostäder, Salabostäder, Osbybostäder, Signalisten i Solna, Bodenbo, Sjöbohem och Nynäshamnsbostäder.