Nu rullar Stockholmshems första cykelburna områdestekniker

Publicerad

Charles med sin lastcykel i Skärholmen. Foto: Bengt Alm

Områdesteknikern Charles Sundheden cyklar på Skärholmsterrassen. Foto Bengt Alm.

Stockholmshems arbete med hållbar mobilitet har sedan tidigare lett till lanseringen av vår första elbilspool i Valla torg i Årsta, där det inom kort även startar en pool med eldrivna lastcyklar för de boende. I Sätra har vi också fått igång en bilpool, en av de första i ytterstaden, och i Bagarmossen finns sedan några år en lastcykelpool för hyresgästerna.

Vår nästa satsning är att ersätta en av våra områdesteknikers servicebil med en eldriven lastcykel.

– Jag har länge haft tanken om att vi borde kunna vara mindre bilberoende, i alla fall i de områden där avstånden inte är så stora, berättar Åsa Stenmark, hållbarhetsstrateg på Stockholmshem. När en av våra områdestekniker nappade på idén att cykla istället för att köra bil köpte vi in en trehjulig lastcykel med elassistans till honom. Fast egentligen är inte Charles först ut med att cykla. På 1950-talet cyklade de som då kallades maskinister också tjänstecykel.

Maskinister med tjänstecykel 1954. Foto: Stockholmshems arkiv.Maskinister med tjänstecykel i Bagarmossen 1954. Foto: Stockholmshems arkiv.

Områdesteknikern Charles Sundheden själv är jättenöjd med cykeln och har inga planer på att sluta cykla, även när vädret blir kallare.

– Det här är det bästa som hänt mig på Stockholmshem, att få den här cykeln, säger han. Jag får vara ute och röra på mig istället för att sitta stilla i bilen, och när det blir kallt blir det mer kläder på bara.

Hyresgästerna uppskattar när han kommer trampades, tyst och klimatvänligt, och förhoppningsvis inspirerar Charles fler att ställa bilen. Stockholmshems satsningar på hållbar mobilitet ligger i linje med stadens strategi för ett fossilbränslefritt Stockholm till år 2030.