Praktik ledde till jobb som områdestekniker på Stockholmshem

Nabil, praktikant och Charles, handledareFör unga eller nyutexaminerade är praktik ofta ett bra sätt att få in en fot på arbetsmarknaden och samla på sig erfarenhet. Nabil Khamisi började praktisera som områdestekniker på Stockholmshem 2013. Efter en tid som vikariefick han sedan en tillsvidareanställning.

– De roligaste uppdragen är stopp i avloppet. Och jag gillar att rondera och byta packningar och blandare, berättar Nabil på plats på Skärholmens distriktskontor tillsammans med sin före detta handledare Charles Sundheden och områdeschefen Michael Bergman.

Att vilja lära sig – och ha drivet

Nabil är 19 år och har pluggat Fastighet och Industri i Hallunda. Det var hans lärare som tipsade honom om att söka praktik på just Stockholmshem. Och det ledde till en tre veckor lång praktikperiod, men Nabil ville stanna och tjatade till sig ytterligare en praktikmånad. Tillsammans med Charles som handledare utförde de vanliga, vardagliga arbetsuppgifter. Det här var hösten 2013.

– Det har varit lite som den gamla skolan. Nabil har fått ta alla arbetsordrar själv och kört servicebilen. Jag har bara följt med och sett till att allt har gått bra. Nabil är en ambitiös kille som vill lära sig och det är ju det viktigaste – att man har drivet, säger Charles.

Områdeschefen Michael har varit väldigt nöjd med Nabil och är glad över att efter praktikperiodens slut kunnat erbjuda honom jobb.

– Efter årsskiftet stod jag inför ett stort rekryteringsbehov och med Nabils praktik fick vi en möjlighet att få in en resurs som kan jobbet. Och sen handlar det ju inte bara om att vara en skicklig tekniker, utan det måste fungera socialt, med hyresgäster och inom gruppen. Och det har det gjort med Nabil. Dialogen med skolan har också fungerat väldigt bra, berättar Michael.

Hjälper varandra att lösa problem

Att Nabil har trivts med Charles som handledare råder det ingen tvekan om.

– Charles har varit jättebra att åka med! Jag har lärt mig mycket av honom. Jag har åkt med andra tekniker också, det är bra för alla har ju olika specialkompetens. Det blir lätt att fråga om råd och tips om vatten, el eller värme, förklarar Nabil.

Charles i sin tur tycker att det är kul med praktikanter och kan tänka sig att vara handledare för fler.

– Det är givande att jobba med flitiga människor. Och Nabil ville ju, det var han som kom till oss. Man måste ha den rätta viljan! Jag har låtit honom ta jobb och vi lär oss av varandra och hjälper varandra att lösa problem.

”Vad jag kan bidra med är språk”

Nabil tycker att Stockholmshem varit en toppenarbetsplats att göra praktik på och trivs nu väldigt bra i rollen som områdestekniker.

– Det är bra folk här, alla stöttar en och alla hjälper till. Vad jag kan bidra med är språk. Jag kan kurdiska, arabiska, svenska och engelska vilket är bra att kunna här eftersom några av hyresgästerna inte kan så mycket svenska. Det känns bra att jag kan vara behjälplig på det sättet.

Unga måste få chansen

Michael, områdeschefen, ser mycket positivt på det fortsatta arbetet med att integrera praktikanter i Stockholmshems verksamhet.

– Snart står vi inför flera pensioner och vi behöver bemanna. Det är viktigt att vi ger nya, unga människor chansen. Nabil är ju en förebild för andra unga här omkring. Han är mogen för att vara 19 år och det är ett krav eftersom du måste vara en trygg person för att utföra jobb hemma hos människor.