Stockholmshem på 1990-talet

Hus byggt på 1990-talet i Starrbäcksängen

De flesta av Stockholmshems projekt på 1990-talet handlade om att bygga om och rusta upp redan befintliga områden, som till exempel Bagarmossen, Nälsta, Gröndal och Hammarbyhöjden.

Det var bara ett område som byggdes nytt: Starrbäcksängen på Östermalm. 1991 stod 165 lägenheter klara, allt från ettor till femmor. Planeringen av området hade skötts noggrant, och man hade tagit fram ett miljöprogram för alla arkitekter att följa.

I programmet beslutades bland annat att bebyggelsen skulle likna den befintliga arkitekturen på Gärdet och ”ges en hög arkitektonisk kvalitet genom omsorgsfull och varierad gestaltning av volymer och detaljer”.

Programmet bestämde också kvaliteter i allt från hur växtligheten skulle se ut, till belysning, fönstersnickerier och balkong-fronter. Taken skulle vara av plåt och färgerna på fasaderna ljusa och lätta.

Området byggdes som ett hjul med ekrar och nav och rund damm i mitten, och husen med fyra eller sexvåningar. Alla huskroppar binds ihop med passager och portiker. Trapphusen är ljusa, de flesta lägenheter är genomgående med glaspartier mellan rum som släpper in ljus, och badrum med dagsljus. Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats.

På 1990-talet renoverades även bostäder i Riksby, Hjorthagen, Enskede, Midsommarkransen och Årsta.