Stockholmshem på 1980-talet

Hus byggt på 1980-talet i Skarpnäck

Stockholmshem blev först ut när det gällde att börja rusta upp de gamla smalhusområdena i förorterna. 1981 började upprustningen av kvarteret Tomtabacken i Traneberg, byggt redan 1935-36.

Stockholmshems arbete blev ett pilotprojekt för hur renovering, tillbyggnad och nybyggnad kunde gå till. Ledstjärna i arbetet var att inte göra mer än nödvändigt: kök och badrum renoverades, man satte in hissar och bytte vatten- och avloppsledningar, samt rustade fasaderna. 224 hus renoverades och 220 nya hus byggdes.

Åttiotalet var också årtiondet då den helt nya förorten Skarpnäck byggdes. Som stadsplaneförebild fanns ”den planerade variationen”, men med tydliga stadskvarter, som till exempel i Kista och Dalen givit prov på. Stockholmshem byggde 1 200 lägenheter i Skarpnäck, främst 2-4-rumslägenheter.

Arkitektoniskt satsade man på öppna lägenheter med ljusinsläpp från minst två håll, möblerbara balkonger och vackra konstverk både i de röda tegelfasaderna och i de vackra och användbara parkmiljöerna. Husen byggdes dessutom med bara framsidor för att undvika bakgårdar.

I Bagarmossen genomfördes omfattande förtätningar av bebyggelsen under slutskedet av decenniet, framförallt kring Bagarmossens centrum. Avsikten var skapa en variationsrikedom tillsammans med miljonprogrammets arkitektur.

På 1980-talet byggde Stockholmshem bostäder även i Beckomberga, Hässelby Villastad, på Södermalm, i Aspudden, Fruängen och Gröndal.