Stockholmshem på 1950-talet

Hus byggt på 1950-talet i Beckomberga

Standarden på bostäderna fortsatte att öka, liksom variationen i arkitekturen. Den vanligaste lägenheten var nu en välplanerad och välutrustad trea, med uppåt 2,60 meter i takhöjd och fönster i flera vädersträck. Materialen var gedigna och av hög kvalitet, och detaljerna enkla men väl genomarbetade.

Områdena byggdes ofta kring öppna, uppvuxna gårdar med mycket sparad natur och stora lekplatser.

Arkitekturen präglades av omsorgsfullhet, och bostäderna som byggdes på femtiotalet, till exempel Stockholmshems områden i Bagarmossen och Blackeberg, har beskrivits som något av det bästa i svensk byggnadskonst och blev också föredömen för övriga Europa.

Stockholmshems hus i Blackeberg är tidstypiska: bebyggelsen består både av lamellhus, stjärnhus och radhus. Fasaderna har mustiga jordfärger, balkongerna är indragna med fronter i trä eller smal-korrugerad plåt och med en liten öppen del i smidesjärn. Trapphusentréerna har omfattningar av kakelmosaik eller natursten, och portarna är helt i ek.

På 1950-talet byggde Stockholmshem bostäder även i Norra Ängby, Hässelby Gård och Hässelby Strand, Hjorthagen, Gröndal, Västertorp, Solberga, Söderby, Hökarängen, Rågsved, Farsta och på Södermalm.