Norra Djurgårdsstaden, kvarteret Backåkra

Stockholms första flerfamiljshus med plusenergistandard i Kvarteret Backåkra kommer att generera mer energi över året än vad det förbrukar.

Två bostadshus med 43 lägenheter – ett spjutspetsprojekt med en kombination av tekniker som solceller, eget vindkraftverk, bergvärme, högeffektiv isolering , värmeåtervinning från avloppsvatten och ventilation samt en gestaltning som återspeglar målet med att uppnå ett plusenergihus.

I hård konkurrens utsågs Stockholmshem 2014 till vinnare i Stockholms stads prestigefyllda tävling om en markanvisning i etapp Brofästet i Norra Djurgårdsstaden. Fokus ligger både på miljöriktigt byggande och boende och projektet vann tack vare ”ett helhetstänk för energieffektivitet och goda boendemiljöer med ett intressant och spännande arkitektoniskt uttryck”.

Att bidra till ett hållbart samhälle är en självklarhet när Stockholmshem bygger nya bostäder. Vi vill erbjuda ett attraktivt boende som gör det enklare att bidra till denna samhällsutveckling, minska energikostnader och en negativ påverkan på miljön. Därför satsar vi på att både skapa och minska energi när vi bygger nytt.

Norra Djurgårdsstaden är ett av Stockholms miljöprofilområden med vilket staden strävar efter ett nytänkande och en klimatanpassad stadsdel. Du bor idealiskt mellan Östersjön och Östermalm, bara tre kilometer från city och har möjlighet att njuta av friluftsliv och stadsliv i samspel med ett stort utbud av kultur och service som till exempel skolor, butiker, idrottshall och scenkonst.

Hela området har ett genomgående miljötänk och kvarteret är omslutet av gator med trädplanteringar, parker och närhet till Husarviken.

De två bostadshusen rymmer 43 lägenheter på 1-4 rok med spännande, ljusa planlösningar och härliga inglasade balkonger med utrymme utöver vistelse för tex egen odling/plantering och cykelförvarning.

Kommunikation

Stockholms centrala delar är lätt tillgängliga via kollektivtrafik (buss utmed Bobergs gata och tunnelbana från Ropsten/Hjorthagen) eller gång- och cykelbanor.

Cykelförvaring/barnvagns- och rullstolsrum

Cykelförråd med ett antal eluttag för elcyklar finns på entréplan. På gården finns cykelpollare och på varje lägenhetsbalkong finns cykelkrokar.

Bil - parkeringsplatser

Ca 20 p-platser i ett kvartergemensamt varmgarage med ingång direkt från bostadshusen finns avsedda för boende i Stockholmshems fastigheter. En p-plats finns för funktionsnedsatta. 4 stycken laddstolpar finns för elbilar . Du kommer att kunna anmäla ditt intresse för parkering hos aktuellt parkeringsbolaget (inte ännu utsedd) när du flyttat in. Parkeringsbolaget hanterar och sköter uthyrningen av samtliga garageplatser i kvarteret..

Hiss

Samtliga lägenheter nås av hiss.

Tvätt

Lägenheterna är förberedda för installation av kombimaskin eller tvättmaskin och torktumlare i bredd, beroende på lägenhetsstorlek. I kvarteret finns även en gemensamma och bokningsbara tvättstuga i markplan i Hus A Här har vi automatdoserade tvättmaskiner med miljövänligt tvättmedel.

Sophantering

Alla lägenheter är utrustade med matavfallskvarn. På gården finns inkast till en sopsug för flera fraktioner och i markplan finns miljörum för ytterligare fraktioner.

Föreningslokal

Under förutsättning att det bildas en lokal hyresgästförening iordningställs en gemensamhetslokal med egen uteplats samt WC och pentry.

Förråd

Lägenhetsförråd finns till samtliga lägenheter dels på entréplan och dels på vinden. Ettan har lägenhetsförråd i lägenheten.

Lekplats

Lekplats finns på en gemensam gård, som delas med andra hus i området.

Preliminär inflyttning från sommaren 2019.

Läs mer om Norra Djurgårdsstaden

Mer om stadens satsning i Norra Djurgårdsstaden

Har du frågor om hur det är att bo i nybyggt? Läs några vanliga Frågor och svar.

Miljö

 

Plusenergihus i Norra Djurgårdsstaden

 • För att spara energi har plusenergihusen ett extra bra klimatskal jämfört med vanliga hus, bland annat välisolerade väggar
 • Stora fönster för att släppa in dagsljus. De är också är välisolerade för att hålla värmen inne
 • På tak och väggar finns cirka 750 kvm solceller som producerar el och driver bland annat värmepumpar, fläktar och hissar. Solcellerna beräknas ge totalt mer än 90 000 kwh per år
 • För att få så mycket sol som möjligt är taken extra stora och vända mot söder
 • Bergvärme
 • Värmeåtervinning från frånluften
 • Snålspolande armaturer (som doserar vatten i VVS-anläggningar, kranar, duschmunstycken, toaletter med mera)
 • Spillvattenvärmeväxlare – återvinner värme från duschar med mera och förvärmer inkommande kallvatten
 • Uppvärmningen av husen sker i huvudsak via vattenburna radiatorer, så kallade konvektorer, och den värme som hyresgästen alstrar
 • Ljusslits ovanför rumsdörrar ger dagsljus till korridorer och sparar el
 • Avfallskvarn för biologiskt köksavfall som blir till biogas
 • Förutom källsortering och miljörum för elektronik, glas och kartong m.m. har husen en sopsugsanläggning för tidningar, restavfall och plast. Från sopsugsanläggningen transporteras avfallet under marken vilket betyder färre tunga fordon i området och därmed mindre buller och avgaser
 • I varje lägenhet finns en temperaturmätare för att kunna följa upp hur inneklimatet fungerar och på så sätt få en optimal energisnål drift
 • Effektiva volymkökskåpor som ger lågt ventilationsflöde och därmed lägre energiförbrukning
 • All fastighets- och lägenhetsel köps som förnyrbar el via Bra Miljöval
 • Tvättstugorna är utrustade med energisnål tvätt- och torkutrustning. Tvättmaskinerna har automatdosering av miljövänligt tvättmedel
 • Husen är förberedda för och kan efter något år kompletteras med tysta, mindre vindkraftverk vid husnocken

Energi är en stor del av den miljöpåverkan en byggnad har. Utöver att byggnaderna har en låg energianvändning kommer dessa i så stor utsträckning som möjligt försörjas med energi från förnyelsebara energikällor. Detta innebär att även hushållselen behöver komma från förnybar energi ( el från solceller och/eller från el från vind- och vattenkraftverk).

I kvarteret skapas en grön, hållbar, urban boendemiljö med mångfald för livets olika skeden med utblickar mot vattnet och Nationalstadsparken.

Service

Service i området

Utefter Bobergsgatan och Husarvikstorget finns butikslokaler och i hela Gasverksområdet planeras för en fortsatt utbyggnad av service, skolor och kulturliv.I Hjorthagen finns bland annat ett serviceutbud av frisör, tobaksaffär och second handbutik. Bibliotek och FolkKulturcentrum med konserter och kurser finns också.

Kommunikationer

Tunnelbana. Röd linje, station Ropsten med cirka 700 m gångväg via uppgång Hjorthagen.

Buss. 6 går mellan Ropsten och Karolinska sjukhuset via Östra Station och Odenplan.

Cykel. I Kvarteret Backåkra kommer cykelpollare finnas på gården.Trygga cykelbanor anläggs i området och det finns gott om cykelparkering både runtom i området och i olika bostadshusen.  En station för lånecyklar finns vid Kontorsvillan, Gasverksvägen 15. Stationen ingår i Stockholms stads samarbete med Stockholm City Bikes och Clear Channel. Det finns ungefär 1000 cyklar att låna i Stockholm. Cykelstationerna är öppna för utlåning dagligen mellan kl 06.00 – 22.00 under perioden 1 april – 31 oktober. Cyklarna kan återlämnas i stationerna dygnet runt. 

Båt.  I Ropsten, vid brofästet, kan du ta M/S Ballerina, som går till Tranholmen, Storholmen och Frösvik på Bogesundslandet.
I Frihamnen, längst ut på Frihamnspiren, kan du ta Sjövägen 80, som går till Lidingö/Dalénum, Nacka Strand, Blockhusudden, Djurgården, m m, till Nybroplan. SL-kort / reskassa gäller.

Barnomsorg

Förskola finns i närbeläget område. Nya förskolor kommer att finnas på flera ställen i Norra Djurgårdsstaden utöver den som redan idag finns i Hjorthagen. I den första bostadsetappen finns två nya förskolor och fler kommer att stå färdiga allteftersom nya små invånare flyttar in. En ny grundskola planeras av staden i anslutning till gasklockeområdet. Skolan beräknas vara färdig 2018-19. Under tiden hänvisas barnen till Hjorthagsskolan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apotek kommer också finnas i fastigheten Hornslandet och bidrar till ytterligare bekvämlighet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lägenheterna

Lägenheterna är ettor till fyror är av varierande typer med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Lägenheterna har hög utrustningsstandard med bland annat parkettgolv, helkaklat badrum och inglasad balkong eller uteplats.

Illustration: DinellJohansson
Väggen kring husens översta balkonger är beklädd med solceller som släpper igenom ljus eller något förmörkat glas. Viss installation och ramverk är synig på solcellernas baksida. De solceller som ligger i höjd med räcket är beklädda med performerad plåt på insidan. Illustration: DinellJohansson. 

Standard och material

 • Takhöjd: cirka 2,50m
 • Kök: Vita släta köksluckor och lådfronter med diskret infällda grepplister, bänkskiva i laminat, infälld diskho och stänkskydd i vitt blankt kakel. Rostfri Kyl och frys eller kombinerad kyl/frys beroende på lägenhetsstorlek. Infälld induktionshäll och separat varmluftsugn i bänkskåp. Integrerad spiskåpa. Diskmaskin och mikrovågsugn. Fönsterbänk av natursten.
 • Badrum: Tvättställ med kommod, duschvägg i glas, handdukstork. Förberett för tvättmaskin och torktumlare. Badrum för golvplacerade maskiner har bänkskiva i laminat samt vita väggskåp. Badkar finns inte för att minska användningen av varmvatten och på så vis också spara energi.
 • Balkong/Uteplats/Terass: Lägenheterna har balkong eller uteplats. Pinnräcke samt vikbara skjutglaspartier från golv till tak. Alla balkonger är ca 150 cm djupa innanför inglasningen. Husens fyra översta balkonger med den sluttande solcells-/glasfasaden är 150 cm djupa vid golvet och ca 125 cm djupa i höjd med räcket. Cykelkrokar på vägg samt eluttag, klädhängare och belysningsarmatur. Uteplats till ettan har en extra yta belagd med betongmarksten.
 • Förvaring: Kapphylla i hall. Högskåps- eller skjutdörrsgarderober. Klädkammare enligt ritning i det västra huset. Inredningen består av en hylla och klädstång.
 • Övrigt: Säkerhetsdörr med tittöga samt tidningshållare intill dörren. Postboxar finns i trapphusens entréhallar. Individuell läsning och debitering av varmvattenförbrukning.
 • Golv: Klinker i badrum. Askparkett med askfanerade socklar. Mindre yta av klinker i hall.
 • Väggar: Kakel i badrum, målade väggar i övriga lägenheten. Kakel ovan diskbänk.
 • Tv, telefoni och bredband: Tv- telefoni och internettjänster med hög kapacitet levereras via Stockholmshems bredbandsnät. Det innebär att abonnemang via telefonnät eller kabel-tv i tidigare boende inte kan flyttas över till nya lägenheten. Mer information om tjänsteutbud och beställning på våra bredbandssidor. Bredband via fiber.

Vi reserverar oss för eventuella avvikelser eller ändringar i materialvalen.

Val & tillval

När du flyttar till en nybyggd lägenhet hos Stockholmshem är du garanterad en grundstandard med vackra parkettgolv, helkaklat badrum och induktionshäll. För att göra inredningen lite mer personlig har du också möjlighet att göra ett antal val och tillval.

Några val erbjuds fritt. Tillval som t.ex. bänkskivor väljs mot en extra kostnad. Tvättmaskin, torktumlare alternativt en kombimaskin erbjuder vi dig att köpa via oss och ha installerat vid inflyttningen.

Som blivande hyresgäst kommer du efter kontraktsskrivningen att bjudas in till ett val- och tillvalsmöte då du får mer information och inspiration att göra dina val för din nya bostad.

Vi reserverar oss för eventuella avvikelser eller ändringar för materialvalen.

Här kommer en broschyr med materialvalen att presenteras under hösten 2018.