Traneberg

Vidängsvägen i Traneberg

Traneberg ligger drygt 4 km väster om Stockholm city. Området växte fram främst mellan 1934-1940 med de, för den tiden, karaktäristiska smalhusen i tre våningar med putsade fasader. Traneberg är ett exempel på de första så kallade barnrikehusen som uppfördes i Stockholm och smalhusen kallas även just för barnrikehus. Med den tidens mått var de välutrustade med centralvärme, eget badrum och rinnande kallt och varmt vatten. Miljön mellan husen är också tidstypisk, här samsas berg, växlighet och öppna ytor. Under 1980-talet moderniserades området och bland annat slogs många lägenheter i hop till större enheter och hissar installerades i flera hus där det inte funnits tidigare. På 1990-talet byggdes ett Tranebergs strand som binder ihop Traneberg med Alvik och Alviks strand. Idag består Traneberg framförallt av lägenheter om två och tre rum och kök. 

Stockholmshem i Traneberg

Av Tranebergs totalt ca 4 200 bostäder äger och förvaltar Stockholmshem 365  lägenheter som är belägna söder om Johannelund och Mälaren. Bostäderna i vårt bestånd är tidstypiska smalhus och modernare fastigheter. Då ombyggnationer genomförts i området har särskild hänsyn tagits till att bevara miljön kring husen.

Närservice, skola och fritid

Alviks torg, områdets centrum, erbjuder ett relativt stort utbud av service och butiker. Här finns livsmedelsaffärer, restauranger, klädbutiker och en välkänd tapet- och måleributik. I området finns flera förskolor, grundskolor samt gymnasium.

Kring Johannelund finns värdefulla natur- och rekreationsområden och vid Ulvsundssjön finns badmöjligheter och båtplatser.

Kommunikationer

På 13 minuter tar du dig med tunnelbanans gröna linje från Alvik in till city. Härifrån går även tvärbanan som trafikerar till Liljeholmen. Under 2013 ska, enligt tidplan, tvärbanans förlängning stå klar och den kommer då att fortsätta från Alvik till Sundbyberg. Tidtabeller för tunnelbana, tvärbanan och bussar hittar du på SL:s webbplats.

Hus i Traneberg

Våra lägenheter

Här kan du ta del av information som till exempel när husen är byggda, vilka adresser lägenheterna finns på, hur många lägenheter vi har och i vilka storlekar de är.

Läs mer om Traneberg

Mer om vad området har att erbjuda inom skola och fritid m.m. hittar du hos Bromma stadsdelsförvaltning:

Områdets historia

I samband med kulturhuvudstadsåret 1998 tog vi fram en stadsdelsskrift om ett antal av våra områden, däribland Traneberg. Filerna är i PDF-format (stora filer är uppdelade).

Stadsdelsskrift om Traneberg