Gröndal

Gröndalsvägen

Gröndal ligger knappt 4 km sydväst om Stockholms city. Området bebyggdes under 1940- och 1950-talen, då med flera höga punkthus och även med de första stjärnhusen och deras speciella arkitektur. Under årtiondet därefter växte stadsdelen ytterligare och på 1980-talet försvann många av de industrier som en gång gjort Gröndal känt, till förmån för flera bostäder.

Stockholmshem i Gröndal

Av Gröndals totalt närmare 4 000 bostäder äger och förvaltar Stockholmshem knappt 580 lägenheter. Husen är två- och trevåningshus där gult och rött tegel dominerar husfasaderna.

Närservice, skola och fritid

I närbelägna Liljeholmen invigdes 2009 en stor galleria på Liljeholmstorget. Här finns ett mycket stort utbud med mode, inredning, sport, service och annat. I och omkring Gröndal finns flera för- och grundskolor samt gymnasium.

Närheten till vattnet med Mälaren och sjön Trekanten och dess gröna omgivning är påtaglig i Gröndal. Förutom vatten finns även flera större gröna parkområden.

Kommunikationer

Med buss eller Tvärbanan tar du dig till Liljeholmens tunnelbanestation på bara några minuter. Därifrån tar det 10 minuter till T-centralen. Tidtabeller för tunnelbana och bussar hittar du på SL:s webbplats.

Hus i Gröndal

Våra lägenheter

Här kan du ta del av information som till exempel när husen är byggda, vilka adresser lägenheterna finns på, hur många lägenheter vi har och i vilka storlekar de är.

Läs mer om Gröndal

Mer om vad området har att erbjuda inom skola och fritid m.m. hittar du hos Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning:

Områdets historia

I samband med kulturhuvudstadsåret 1998 tog vi fram en stadsdelsskrift om ett antal av våra områden, däribland Gröndal. Filerna är i PDF-format (stora filer är uppdelade).

Stadsdelsskrift om Gröndal del 1

Stadsdelsskrift om Gröndal del 2