Aspudden

Aspudden ligger ca 6 km söder Stockholm city och är tillsammans med Midsommarkransen en av Stockholms äldsta förorter. Aspudden är en grön stadsdel med flera små parker och närhet till Vinterviken och Mälaren. Alldeles intill Aspudden ligger Örnsberg dit området  kring tunnelbanestationen Örnsberg brukar räknas. Våra lägenheter i Örnsberg räknas in i stadsdelsområdet Aspudden.

Aspudden började bebyggas år 1894 och den äldre bebyggelsen i nationalromantik, med inslag av jugendstil, ger en tydlig stadskaraktär. Under 1940-talet byggdes Aspudden ut rejält då stadsdelen kompletterades med sina, för den tiden, karaktäristiska smal- och punkthus.

Stockholmshem i Aspudden

Av Aspuddens 4 440 bostäder är de allra flesta lägenheter i flerfamiljshus. 
Drygt 1 100 av dessa bostäder ägs och förvaltas av Stockholmshem.

Husen är byggda under flera olika tidsperioder, de första så tidigt som 1912 och därefter på 1940-talet samt i slutet av 1960- och 1970-talen då det främst byggdes något större lägenheter. Fastigheterna från 1940-talet är så kallade smalhus medan de senare vanligtvis är fyravåningars lamellhus. Området har även fått tillskott i bebyggelsen under 1980- och 2000-talet och då i form av högre hus.

Butiker, skola och fritid

I Aspudden finns ett litet centrum med bland annat caféer, restauranger och livsmedelsaffärer. Inte långt från centrum ligger Aspuddens parklek med djur och aktiviteter för barn och här finns även en minigolfbana. Strax intill ligger Aspuddens idrottsplats. Även i Örnsberg finns det livsmedelsaffär och restauranger. Härifrån är det, förutom nära in till city, mycket nära till såväl Liljeholmens som Skärholmens stora shoppinggallerior.

I Aspudden med omnejd finns flera olika för- och grundskolor. Närmaste gymnasium finns i närliggande Brännkyrka.

Kommunikationer

På ca12 minuter tar du dig med tunnelbanans röda linje från Aspudden eller Örnsbergs tunnelbanestation in till T-centralen. Tidtabeller för tunnelbana och bussar hittar du på SL:s webbplats.

Hus i Aspudden

Våra lägenheter

Här kan du ta del av information som till exempel när husen är byggda, vilka adresser lägenheterna finns på, hur många lägenheter vi har och i vilka storlekar de är.

Läs mer om Aspudden

Mer om vad området har att erbjuda inom skola och fritid m.m. hittar du hos Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning:

Områdets historia

I samband med kulturhuvudstadsåret 1998 tog vi fram en stadsdelsskrift om ett antal av våra områden, däribland Aspudden. Filen är i PDF-format.

Stadsdelsskrift om Aspudden