Vasastan

Dalagatan i Vasastan

Vasastan ligger bara ca 2 km norr om Stockholm city och utgör norra delen av Norrmalm. Området är gammal lantbruksmark som under i slutet av 1800-talet började bebyggas med bostäder. Under 1900-talets tre första decennier fortsatte så byggandet i Vasastan som växte, och nu består uteslutande av flerfamiljshus. Stadsdelens ytterområden har vuxit fram under 1900-talets senare hälft. Mer än hälften av lägenheterna är små och har ett eller två rum med kök. Omkring hälften av bostäderna är hyresrätter och hälften bostadsrätter.

Stockholmshem i Vasastan

Av Vasastans totalt 31 000 bostäder äger och förvaltar Stockholmshem drygt 330 lägenheter.

Närservice, skola och fritid

I Vasastan finns ett stort serviceutbud och shoppingmöjligheter rakt utanför dörren. Affärer, livsmedelsaffärer, second-handaffärer, caféer och restauranger är bara några exempel på vad som finns i området. Stadsbiblioteket ligger också på Norrmalm vid Sveavägen. 

Här finns också många förskolor, grundskolor och gymnasium.

I Vasastaden finns gott om parker och grönska. Vasaparken, Vanadislunden, Hagaparken, Bellevueparken och Observatorielunden är några av dem.

Kommunikationer

I Vasastan går många innerstadsbussar och här finns självklart även tunnelbanan. Att åka till Centralen tar endast några minuter från stationerna Rådmansgatan eller Odenplan. Från Karlbergs station, en station norrut från T-centralen, avgår pendeltåg.
Tidtabeller för tunnelbana och bussar hittar du på SL:s webbplats.

Hus i Vasastaden

Våra lägenheter

Här kan du ta del av information som till exempel när husen är byggda, vilka adresser lägenheterna finns på, hur många lägenheter vi har och i vilka storlekar de är.

Läs mer om Vasastan

Mer om vad området har att erbjuda inom skola och fritid m.m. hittar du hos Norrmalms stadsdelsförvaltning: