Södermalm

Åsögatan på Södermalm

Södermalm eller "Söder" som det ofta kallas ligger bara drygt 1 km söder om absoluta city. Stadsdelen är den tidigast bebyggda av stadens olika "malmar" och är en tidigare arbetarstadsdel med byggnader från 1600-, 1700- och 1800-talen. Först på 1920-talet växte området till sig ordentligt och i dag är det ett mycket populärt bostadsområde. Bebyggelsen består till stor del av flerfamiljshus med butiker eller serviceinrättningar i gatuplan.

Stockholmshem på Södermalm

Av närmare 63 000 bostäder på Södermalm äger och förvaltar Stockholmshem knappt 2 900 lägenheter. Våra fastigheter representerar något av ett tvärsnitt av bebyggelsen i stadsdelen och vi har hus från såväl 1850-, 1920- och 1990-talet.

Närservice, skola och fritid

På Söder finns ett mycket stort utbud av affärer, livsmedel, service, restauranger och caféer. Det finns flera köpcentrum såsom Ringen vid Skanstull och Skrapan vid Medborgarplatsen. Vid Medborgarplatsen finns dessutom en stor saluhall i kombination med en galleria och stor biograf med många salonger. Området Sofo som på senare år fått ett stort shoppingutbud är även en populär plats för många. På söder är det nära till kulturupplevelserna och här ligger många teatrar/scener och olika konstgallerier.

På söder är det även gott om större gröna parker som exempelvis Vitabergsparken, Skinnarviksberget eller Tantolunden med sina kolonilotter. I området finns även många förskolor, grundskolor och gymnasium.

Kommunikationer

Många innerstadsbussar trafikerar söder och härifrån är det enkelt att ta sig fram. Från Slussen, som är något av en kommunikationsknutpunkt, går förutom innerstadsbussar, bussar till Nacka och Saltsjöbanan. Här möts även tunnelbanans röda och gröna linje som efter ett stopp i Gamla stan når T-centralen. Tunnelbaneresan tar bara några minuter. På Söder ligger även Södra Station där pendeltågen stannar. Tidtabeller för tunnelbana, pendeltåg och bussar hittar du på SL:s webbplats.

Hus på Södermalm

Våra lägenheter

Här kan du ta del av information som till exempel när husen är byggda, vilka adresser lägenheterna finns på, hur många lägenheter vi har och i vilka storlekar de är.

Läs mer om Södermalm

Mer om vad området har att erbjuda inom skola och fritid m.m. hittar du hos Södermalms stadsdelsförvaltning: