Ladugårdsgärdet

Bo Bergmans gata i Starrbäcksängen

Ladugårdsgärdet, eller Gärdet som det oftast kallas, ligger drygt 2 km nordöst om Stockholms absoluta citykärna. Området byggdes till större delen på 1930-talet och är därför arkitektoniskt likformigt, här finns främst flerfamiljshus. Området var en förebild i bostadsbyggande med sina höga hus i tidig funkisstil. Nyskapande i stadsdelens planering var att husen ligger fristående från varandra och inte i slutna kvarter. I området har det också lagt ned extra möda på att skapa mysiga innergårdar. Området är väl känt för sitt riktmärke Kaknästornet.

Stockholmshems på Ladugårdsgärdet

Av Gärdets totalt 13 000 bostäder äger och förvaltar Stockholmshem 32 lägenheter. Våra lägenheter ligger mellan tunnelbanestationerna Stadion och Karlaplan. Fastigheten är byggd för att smälta in i områdets funkiskaraktär. 

Närservice, skola och fritid

Närheten till Östermalm med dess stora utbud av såväl restauranger och caféer som butiker och affärer och annan service ligger bara en kort promenad bort. Här är det också nära till Karlaplan där det finns en större shoppinggalleria. I området finns flera förskolor, grundskolor och gymnasium.

Gärdet ligger intill Norra Djurgården och Lill-Jansskogen, och mitt i området finns den gröna Tessinparken. Här finns också flera idrottsplatser och lekplatser.

Kommunikationer

Från tunnelbanestationen Stadion tar det bara 5 minuter till T-centralen med röda linjen. I området går också flera innerstadsbussar. Tidtabeller för tunnelbana och bussar hittar du på SL:s webbplats.

Hus på Gärdet

Våra lägenheter

Här kan du ta del av information som till exempel när husen är byggda, vilka adresser lägenheterna finns på, hur många lägenheter vi har och i vilka storlekar de är.

Läs mer om Ladugårdsgärdet

Mer om vad området har att erbjuda inom skola och fritid m.m. hittar du hos Östermalms stadsdelsförvaltning:

Områdets historia

I samband med kulturhuvudstadsåret 1998 tog vi fram en stadsdelsskrift om ett antal av våra områden, däribland Ladugårdsgärdet . Filen är i PDF-format.

Stadsdelsskrift om Starrbäcksängen