Frågor och svar

Här hittar du frågor och svar om den gemensamma interna byteskön.

Vad är den interna byteskön?

Du som bor i någon av Stockholms kommunala bostadsbolag: Stockholmshem, Svenska Bostäder, Stadsholmen, Familjebostäder eller Micasa är automatiskt med i vår gemensamma interna byteskö.

Den interna byteskön fungerar inte som en vanlig byteskö. Du annonserar inte din nuvarande lägenhet och behöver alltså inte komma överens med någon annan hyresgäst om bytet. Istället lämnar vi bostadsbolag en viss andel av våra lediga lägenheter till byteskön.

Om du får kontrakt på en ny lägenhet måste du lämna tillbaka din nuvarande lägenhet till din hyresvärd.

Den interna byteskön administreras av bostadsförmedlingen. Du söker och anmäler intresse för alla lediga lägenheter via bostadsförmedlingen. Du kan alltså inte längre söka lediga lägenheter genom oss.

Hur gör jag för att söka lägenheter i den interna byteskön?

Du söker och anmäler intresse för lediga lägenheter i den interna byteskön genom bostadsförmedlingen. Det är endast du som har kontrakt i något av Stockholms kommunala bostadsbolag som kan anmäla intresse för lediga lägenheter.

För att anmäla intresse för lediga lägenheter måste du aktivera din plats i den interna byteskön. Det gör du på bostadsförmedlingens webbplats eller via bostadsförmedlingens kundtjänst.

När du aktiverat din plats kan du anmäla intresse för lediga lägenheter via bostadsförmedlingens Internettjänst Mina Sidor, kundtjänst eller talsvar.

Hur många lägenheter kan jag anmäla intresse för?

Du kan ha högst tre aktuella intresseanmälningar åt gången.

Om du även står i bostadsförmedlingens vanliga bostadskö och har gjort intresseanmälningar via den ska du räkna samman dessa.

Hur vet jag vilken kötid jag har i den interna byteskön?

Din kötid räknas från inflyttningsdagen på din nuvarande lägenhet. Du hittar datumet på ditt hyresavtal.

Du kan även se din kötid under ”Mina uppgifter” i bostadsförmedlingens Internettjänst Mina Sidor samt när du aktiverar din plats i den interna byteskön.

Kostar det något att byta lägenhet via interna byteskön?

- Nej, bostadsbolagen står för förmedlingsavgiften om du byter lägenhet. Du som hyresgäst betalar inte för byten inom internkön. Det kostar heller inget att stå i den interna byteskön.

Var uppmärksam på inflyttningsdatumet för de lägenheter du söker. Om det är kort tid till inflyttning kan du under en period få betala dubbla hyror.

Uppsägningstiden för en lägenhet är två månader om du har haft kontraktet i minst fem år. Har du bott kortare tid är uppsägningstiden tre månader.

Hur vet man vilken plats man ligger på i den nya byteskön?

- Det är först när du själv aktivt anmäler intresse för en lägenhet som du ser vilken placering du har. Köplaceringen gäller just den lägenheten vid det tillfället och beror på vilken kötid du själv och de andra som har anmält intresse har.

Hur fungerar det om vi är flera personer som står på kontraktet?

Endast en person kommer att vara registrerad i den interna byteskön. Om ni står två personer på samma kontrakt är det den person som först aktiverar platsen i den interna byteskön som blir registrerad. Det går bra att lägga till den andre personen som medköande.

Om ni får kontrakt på en ny lägenhet via den interna byteskön måste ni lämna tillbaka er nuvarande lägenhet till Stockholmshem.

Var hittar jag koden och andra uppgifterna som krävs för aktiveringen?

För att aktivera din plats i den interna byteskön behöver du personnummer, ditt avtalsnummer, PIN-kod (samma som till Min lägenhet) och uppgift om vilken hyresvärd du bor hos idag. Uppgifterna hittar du på din hyresavi.

Fungerar mitt autogiro när jag bytt lägenhet via interna kön?

Om du redan har autogiro hos Stockholmshem flyttas det automatiskt över till din nya lägenhet. Observera dock att första månadshyran alltid måste betals in via avin du får vid kontraktsteckningen då överflyttningen av autogirot sker med viss fördröjning.

Om du har sekretesskyddad identitet sker inte överflyttningen av autogirot med automatik utan du måste själv kontakta bostads-uthyrningen.

Kontaktuppgifter till bostadsuthyrningen