Återvinning på modet

Textilåtervinningskärl från Emmaus. Foto Juan Obregón

På 12 platser i våra områden kan du återvinna textilier.

I Sverige lämnar vi bara in runt 22 procent av vår textil till återvinning. Det vill vi ändra på och i samarbete med Emmaus har vi gjort det lättare för dig att återvinna kläder som du kanske tröttnat på eller växt ur.

Du kan lämna alla möjliga olika typer av textil i Emmaus kärl, som kläder, gardiner och sängkläder. Det enda kravet är att det inte är blött. När påsarna med textil samlats in hamnar de i Västberga där medarbetare på Emmaus sorterar och avgör vad som kan återanvändas.

Här hittar du kärlen

Sätra: Bogsätravägen 12

Rågsved: Ervallakroken

Årsta: Årstavägen 86

Hässelby: Kvarnhagsgatan 95, Kvarnhagsgatan 67, Kvarnhagsgatan 34, Maltesholmsvägen 83, Melongatan 15, Fyrspannsgatan 37, Fyrspannsgatan 59, Fyrspannsgatan 109

Södermalm: Brännkyrkagatan 127

Det händer med dina kläder

Av all textil som kommer in kan man återanvända cirka 85 procent. Antingen säljs den i secondhand-butiker i Stockholm eller så skickas den till andra länder för försäljning på andrahandsmarknaden. Vinsten går till välgörande ändamål. Tre procent av det som kommer in måste förbrännas, det håller för låg kvalitet för att återvinnas. De återstående 12 procenten av textilen går till återvinning där den tas om hand och görs till nya produkter.

Stor miljönytta

Den absolut största vinsten med att lämna in sin textil är såklart miljönyttan. I ett samhälle med hög konsumtion av textilier kan en liten ansträngning som att ge sina kläder till återvinning göra stor skillnad.

– Om du köper en tröja på second hand sparar du 97 procent av energiförbrukningen jämfört med om du köper en ny tröja. Om man konsumerar mycket ny textil är det i alla fall bra om man ser till att den kan återvinnas när man inte längre vill ha dem, säger Brian Kelly, logistikansvarig på Emmaus.

Förhoppningen är att Stockholmshem med tiden kommer att ha fler kärl ute i våra områden så att mer textil tas om hand och hamnar i nya händer.