Odla på gård och balkong

För många av våra hyresgäster är odling ett intresse och det vill vi gärna ta vara på. I ett antal områden har vi iordningsställt utrymmen för odling på gården som sköts av hyresgäster.

Ett sådant exempel är vårt nybyggda kvarter i Årstadal, där en hyresgäst tog kontakt med oss och ville börja odla på gården. Stockholmshem ställde då upp med material i form av pallkragar och jord, hyresgästerna startade en trädgårdsgrupp med sex-sju grannar som nu odlar kryddor, potatis, morötter, bönor, smultron och mycket mer.

Odla på balkongen

Det finns också stora möjligheter för den som vill odla på sin balkong, inte minst ätbara saker som grönsaker och bär. Här kommer några tips till dig som vill odla på balkongen.

Grönsaker

Välj gärna buskvarianter och minisorter som inte växer sig så höga och stora. Tomat och chili kan du fröså inomhus på våren för att få skörd på sommaren. Andra grönsaker som fungerar bra i kruka är aubergine, vitlök, potatis, gurka och sallad.

Kryddor

Med en bas som till exempel fransk dragon, gräslök, citronmeliss, mynta, oregano och salvia som återkommer år från år har du en egen örtagård på balkongen.

Smultron i burkFrukt och bär

Många bärbuskar trivs bra i kruka. Det skyddade läget på balkongen kan till och med öka chanserna att få tidig och riktigt söt skörd. Vinbär och krusbär finns att köpa uppstammade. Smultron och jordgubbe kan du odla i ampel och björnbär kan slingra runt räcket.

Ätbara blommor

Balkongodlingar ska gärna vara vackra också. Så några ätbara blommor som kryddtagetes, krasse, ringblomma och lavendel. De ger färg till balkongen och kan användas som smycken i maten.

Goda råd till balkongodlare

  • Tänk på att växter med stort rotsystem, som tomat och potatis kräver mycket jord och stora krukor, gärna cirka 30 – 40 cm djupa, medan till exempel örter, jordgubbar och rädisor klarar sig med 10 – 15 cm djup.
  • I krukor torkar jorden ut snabbare än i ett trädgårdsland, så var noga med vattningen.
  • Välj krukor med dräneringshål, eller borra de själv, så att överflödigt vatten kan rinna bort. Annars kan växten drunkna.
  • Efter 3 – 4 veckor har näringen i jorden tagit slut. Gödselvattna då en gång i veckan. Vanlig krukväxtnäring går bra.

Visa hänsyn till dina grannar

När du odlar och inte minst när du vattnar, tänk på att om du har grannar under dig så får du inte vattna så att det rinner över och ner på till dem. Odla med hänsyn!