Ventilation

Syftet med ventilation är att ta bort dålig luft och istället tillföra frisk luft i lägenheten. Ventilationen ska också ta bort fukt som bildas genom dusch, tvätt, matlagning etc. För att få bra luft i din lägenhet finns det några saker som du som hyresgäst bör tänka på.

Ventiler

Till störst del kommer friskt luft kommer in i lägenheten genom ventiler. Det finns olika typer av ventiler men gemensamt för alla sorter är att de aldrig ska vara helt stängda, då fungerar inte ventilationen som den ska. Det är också viktigt att man rengör ventilerna ibland, gärna två gånger per år. Använd ljummet vatten och milt rengöringsmedel.

Vädring

Det effektivaste sättet att få bort fukt och dålig luft är att vädra. Öppna inte köksfönstret om du ska vädra ut matos, risken är att det istället driver ut i resten av lägenheten. Öppna istället ett fönster i angränsande rum.

Kontrollera ventilationen

Håll en bit tunt papper, t ex toalettpapper, mot frånluftsventilen. Om pappret sitter kvar av kraften av utsuget fungerar ventilationen bra. Om pappret inte sitter kvar och ventilerna är rena så kan du prova att öppna ett fönster. Suger pappret fast då är lägenheten för tät.

Problem?

Om du misstänker att du har problem med ventilationen i din lägenhet ska du kontakta kundtjänst på telefon 08-508 39 000.