Så undviker du att drabbas av skadedjur

Balkong och innergård

Den främsta orsaken till att problemen med skadedjur ökar är att vi reser mer och riskerar då att få med oss vägglöss, kackerlackor och andra småkryp i resväskan hem. Här har vi samlat några råd om hur du kan förebygga skadedjur i ditt hem och i din närmiljö, och undvika att få med dig objudna gäster hem från resan.

Boende på resan 

Välj gärna en väska med hårt skal framför en tygväska. När du kommer till ditt semesterboende, ställ väskorna i badrummet (innan du gör något annat). Kolla sedan sängen noggrant. Är sängen för tung att lyfta själv eller ligger som i en låda räcker det med att du kollar huvudändan. Lyft på madrassen och kolla om det finns svarta fläckar och/eller kryp. Glöm inte att kolla sömmarna extra noga, vägglöss gömmer sig gärna där. Vik också ner täcker och kolla lakanet efter fläckar. Om du hittar svarta fläckar och/eller blodfläckar har det funnits, eller finns, vägglöss där. Be omgående om ett nytt rum. Sätt dig inte i möblerna/lägg inget på möblerna under tiden du väntar på ett nytt rum. Ta dina väskor och vänta i receptionen.

Förvara sedan inte väskan i, under eller mot sängen. Lägg den gärna upp från golvet och så långt bort från sängen du kan. Tänk också på att inte göra det med handväskan eller påsar med saker du köpt. Packa inte upp, låt allt ligga kvar i väskan under hela resan. När du byter kläder, lägg ner kläderna direkt i väskan igen. Vägglöss kan inte tränga sig igenom plast så det är bra att ha med sig några plastpåsar att lägga kläder och tillbehör i. Lägg aldrig kläder på stolar, sängen eller dylikt. Tänk på att alltid ha väskan stängd. Detta fungerar inte bara mot vägglöss utan också mot myror, kackerlackor mm. Du kan också ha väskan stängd och stående så långt bort från sängen som möjligt ca 50 cm från väggen. Ställ den aldrig direkt mot väggen.

Låt inte telefonen, datorn, paddan etc. ligga i sängen. Lägg dem på ett bord när du inte använder dem. Vägglöss (och andra kryp) kan ta sig in i elektronik.

Shopping

Tänk på att du kan få med dig diverse kryp (baggar, myror, kackerlackor) om du handlar matvaror, kryddor, träsaker etc. Det bästa du kan göra är att frysa det som går när du kommer hem i ca 5-7 dagar, beroende på storlek. -18 grader under den tiden dödar alla stadier av kryp.

Tänk på att framför allt vägglöss kan finnas i textilier du handlar. Det beror lite på vilket land du är i, i tropiska klimat så lever vägglusen utomhus och kan finns i mindre butiker. Större kedjor har sällan problem med kryp då deras kvalitetskontroller är rigorösa men mindre butiker kanske inte har samma kontroll. Lägg det du handlat i en plastpåse som du knyter åt hårt och lägger i ytterligare en påse. När du sedan kommer hem kan du antingen frysa föremålet eller tvätta det. Om du tvättar så är så varm temperatur som möjligt, gärna 60 grader, om möjligt.

När du kommit hem

Ställ resväskan i badrummet (duschen/badkaret) och packa upp där. Tvätta allt direkt. Det som inte tvättas bör lämnas i resväskan som i sin tur får stå kvar i badrummet alternativt på balkongen/altanen. Tvätta så varmt som möjligt, gärna 60 grader. Saker som inte kan tvättas i 60 grader kan frysas i 5-7 dagar alternativt torktumlas/torkskåp.

Dammsug ur väskan när den är tom. Om den har ett foder som kan öppnas (dragkedja), öppna den och dammsug även under fodret. Släng sedan dammsugarpåsen på en gång och gå ut med soppåsen. Kan du inte slänga den direkt så kan du frysa den i 5-7 dagar för att sedan slänga den.

Trevlig semester!

 

Råttor

Det finns mycket råttor i Stockholm året om. De lever under hus och i avloppssystem. Den goda tillgången på skräp och sopor gör att råttorna trivs och förökar sig.

• Ta hand om dina sopor. Råttor äter det mesta och därför bör du tänka extra mycket på att slänga ditt skräp efter dig och inte låta mat ligga framme. Är papperskorgen i parken eller på gården full? Ta med dig skräpet därifrån.

• Mata inte fåglar från fönster eller balkong. Fågelfrön och fallfrukt på marken är exempel på sådant som lockar till sig gnagare.

• Råttor rör sig även i avloppssystem. Fyll på vattenlåset i din golvbrunn för att förhindra att råttorna känner ett luftdrag som gör att de kryper upp i avloppet och på så sätt tar sig in i lägenheten. Risken är som störst när man åker på semester och vattenlåset torkar ut.

Getingar

Getingars närhet kan vara störande och när de visar sig i stort antal blir de svåra att skydda sig från. Att hålla getingarna borta kan ibland kännas omöjligt men här har vi samlat några tips.

• Täck över mat som står framme, exempelvis på balkongen. Kött, fisk och söt mat drar lätt till sig getingar.

• Plocka bort matrester och var noga med att torka av bordet efter dina måltider.

• Håll fönster och dörrar stängda så mycket som möjligt för att stoppa getingarna från att flyga in i lägenheten.

• Var försiktig! Tänk på att inte dricka direkt ur öppnade burkar eller flaskor om du inte ser innehållet.

• Undvik att ha på dig kläder i starka färger som getingar tycker mycket om.

• När getingboet är litet som en pingisboll går det bra att plocka ner det på egen hand. Gör det helst på kvällen då getingarna är slöa av mörkret och mindre aktiva. Ta på dig handskar och sätt en påse runt boet, skär sedan ner det och lyft bort det, eller använd dammsugaren om du inte vill röra boet själv. Förslut sedan dammsugarpåsen noga och släng den på en gång.