Stopp i avloppet

Om vattnet rinner undan sakta från handfatet beror det nästan alltid på att smuts har fastnat i vattenlåset. Att åtgärda det är lättare än vad du tror. Ofta behövs bara en vaskrensare av gummi.

Den vita klumpen under handfatet är ett vattenlås som förhindrar att dålig lukt tränger upp från avloppsröret. Hårstrån, tvålrester och smuts fastnar lätt i vattenlåset och kan sätta sig som en propp, som hindrar vattnet från att rinna vidare.

Då är en vaskrensare bra att ha till hands. Den kostar under hundralappen och går att köpa i byggaffärer och i välsorterade varuhus. En vaskrensare består av en sugpropp av gummi som sitter på ett skaft av trä. Vi rekommenderar att alla har en sådan hemma.

Rensa avloppet i handfatet:

Handfat

1) Börja med att täcka för avrinningshålet med tummen eller en tejpbit. Tryck därefter fast vaskrensaren över avloppshålet. Fyll halva handfatet med vatten och pumpa upp och ner med vaskrensaren. I de flesta fall släpper smutsproppen av luftsuget som uppstår.

Handfat

2) Om inte smutsproppen släpper med hjälp av vaskrensaren testar du att rensa vattenlåset. Ställ först en hink under handfatet så att smutsigt vatten inte hamnar på golvet.

Handfat

3) Skruva loss underdelen av vattenlåset med handkraft. Använd inte något verktyg.

Handfat

4) Använd ett finger eller en skruvmejsel och peta bort all synlig smuts. Kontrollera att inget sitter kvar genom att titta ner i handfatets avloppshål. Skruva sedan tillbaka vattenlåsets underdel och kontrollera att den håller tätt.