Smörj cylinderlåset

Går det trögt att vrida om nyckeln i ytterdörren? Då är det oftast dags att smörja cylinderlåset. Det gör du enkelt med låsspray eller låsolja.

Precis som all annan mekanisk utrustning behöver ett cylinderlås underhållas. Det kan vara svårt att komma ihåg att smörja låset med jämna mellanrum, men om det börjar kärva är det hög tid. Ett krånglande lås kan i värsta fall hänga sig och göra att ytterdörren inte går att öppna. Låsspray eller låsolja går att köpa på de flesta bensinstationer eller hos närmaste låssmed och bilderna visar hur du gör.

Men ett av ytterdörrens lås, tillhållarlåset – även kallat polislåset – ska inte smörjas. Om du smörjer det kan låsmekanismen förstöras och då måste en låssmed borra upp det.

Tillhållarlåset är det lås där en längre nyckel passar, se bild fyra. Sådana lås sitter även på de flesta garageportar och de låsen ska inte heller smörjas.

Så här gör du:

Nyckel

Om cylinderlåset i ytterdörren börjar gå trögt ska du prova att smörja det. Ett lås som inte har blivit smörjt på länge kan i värsta fall hänga sig och dörren går då inte att öppna.

Låsspray i lås

Sprayburken eller flaskan med låsolja har en pip som du trycker in i nyckellåset. Cylindern är några centimeter djup och hela låskolven ska smörjas.

Smörja lås i dörr

Den delen av dörrlåset som fälls ut och åker in i dörrkarmen kallas för regeln. Den ska också smörjas, annars kan det gå trögt att låsa och öppna dörren.

Polislås

Däremot ska tillhållarlåset, även kallat polislåset, inte smörjas. Tillhållarlås är det lås som du öppnar och stänger med den längsta nyckeln. Om du smörjer det låset kan det gå sönder.