Rengör kakel

Att göra rent kakelväggar och klinkergolv i badrummet är lätt att glömma bort, men om man inte gör det regelbundet kan mögel börja växa i smuts- och tvålresterna. Här tipsar vi om hur du håller kaklet rent och hur man tar bort lite kraftigare beläggningar och mögel.

Ett badrum är varmt och blir fuktigt när man duschar eller badar. På kakelväggarna fastnar damm, tvålrester och hudavlagringar. Smutsen binder både fukt och ger näring åt mögel. Om det börjar uppstå en rödaktig ton på kakelfogarna är det hög tid att göra en rejäl rengöring. Den rödaktiga beläggningen består i regel av bakterier och rödmögel.

Regelbunden städning

I hushåll med många personer är det extra viktigt att rengöra kakel och klinkers regelbundet för att hålla smuts och mögel borta. Ta för vana att rengöra kakelväggar och klinkergolv en gång i veckan.

Mirakeltrasa mot kakel

Ett miljövänligt sätt är att blanda lika delar ättika och vatten och spreja blandningen på väggen. Låt den verka i några minuter och torka sedan av med en så kallad mirakeltrasa.

Det är särskilt i fogarna som smuts gärna vill sätta sig och vid behov kan det vara bra att använda den mjuka sidan av en vit Scotch-Brite-svamp. Den gröna, grövre sorten är inte lämplig eftersom den kan repa kakel.

Vid beläggning och mögel

Om det har börjat uppstå en beläggning eller mögel i kakelfogarna behövs en lite rejälare rengöring. Använd då rengöringsmedel för klinkers och kakel som finns i byggvaruaffärer. Spraya på och låt den verka. Borsta sedan med en nagel- eller tandborste tills smutsen är borta. Avsluta med att skölja av och torka med en mirakeltrasa. Tänk på att fogmassan mellan kakelplattorna är ganska porös, så gå inte på allt för hårt. Om det är svårt att komma åt i hörnen, prova med en tops.