Frosta av frysen

När frysen börjar bli full av is är det dags att frosta av den. En nedisad frys drar mycket ström och håller inte maten lika kall. När du frostar av är det också ett bra tillfälle att rensa ut matvaror som kanske har legat där för länge.

Frosta gärna av din frys under en kall vinterdag, då kan du förvara matvarorna utomhus. Om det är varmt väder kan du stoppa maten i sopsäckar av plast och vira ett isolerande duntäcke runt.

Is i frys

Varje gång du öppnar frysen kommer det in fukt från lägenheten. Fukten fryser till is och bildar efter ett tag stora isklumpar. Det finns alltid lite fukt i en lägenhet och det är inget att göra åt. Men tänk på att inte ställa in varm mat i frysen, för då blir ångan till is. Om det börjar bli svårt att dra ut lådorna eller att stänga dörren är det hög tid att frosta av frysen.

Frys med handduk framför

Börja med att stänga av frysen och ställ upp frysdörren. Låt nedersta lådan sitta kvar och samla upp smältvattnet som droppar ner. Lägg tidningar och en handduk på golvet framför. Ofta går det också att ställa en långpanna på golvet.

Skål med vatten i frys

Om det är mycket is i frysen är ett bra knep att ställa in en skål med hett vatten. Då skyndar du på processen. Byt ut vattnet när det har svalnat. Låt isen smälta och ramla loss. Försök inte hacka bort isen med något vasst föremål, då kan frysgallret och väggarna bli skadade!

Rengör, torka och sätt igång frysen igen

När isen har smält så passa på att rengöra frysen. Glöm inte att torka bort smuts från gummilisterna. Diska lådor och löstagbara hyllor, om det behövs. Se till att frysen är helt torr innan du slår på den igen. När den har nått rätt temperatur är det dags att ställa tillbaka matvarorna.