Byt lysrör

När lysröret i köket eller badrumsskåpet börjar blinka är det dags att byta till ett nytt. Med rätt handgrepp går det lätt att byta. Tänk på att köpa rätt modell, det finns många varianter att välja mellan.

Ett lysrör håller i ungefär tre år. Sedan börjar det att blinka eller så tar det längre tid innan lysröret tänds. Ett blinkande lysrör innebär en ökad brandrisk, så byt det så snart du har möjlighet.

Innan du beger dig till affären gäller det att ta reda på vilket lysrör som passar till just ditt badrumsskåp. Det gör du enklast genom att skruva loss det gamla lysröret och ta med det när du ska köpa nytt. Skruva också loss den så kallade glimtändaren som sitter intill.

Byt lysrör och glimtändare

Glimtändaren ser ut som en liten propp och den behövs för att lysröret ska tändas. Både lysröret och den lilla proppen har troligen suttit lika länge, så passa på att byta bägge på samma gång. Numera finns det säkerhetsglimtändare, och vår rekommendation är du byter till en sån. De gör så att ett lysrör som suttit länge inte blinkar, d v s brandrisken minskar.

Kontrollera noggrant att du har stängt av strömmen till lampan innan du börjar skruva. För att vara på den säkra sidan kan du skruva ur säkringen till badrummet. Tänk också på att vrida lysröret försiktigt eftersom det är ganska skört.

Så här gör du:

Lysrör

1) På badrumsskåpets ovansida sitter ett plexiglas fast med en eller flera skruvar. Skruva loss skruvarna och lyft bort plexiglaset för att komma åt lysröret.

Lysrör

2) Bredvid själva lysröret sitter glimtändaren, som gör att lysröret tänds. Byt den samtidigt. Glimtändaren skruvar du loss genom att vrida den motsols, åt vänster.

Lysrör

3) Nu är det dags att skruva ur själva lysröret. Det gör du genom att försiktigt vrida röret ett kvarts varv i sitt fäste. När du har vridit det i rätt läge ska det gå att dra ut röret utan att ta i.

Lysrör

4) Det nya lysrörets piggar förs sedan in och vrids tillbaka en kvarts varv tills det säger ”klick”. Var försiktig så att inte piggarna går sönder. Tvätta rent plexiglaset innan du skruvar tillbaka det, så får du bättre belysning i badrummet.

Byta lysrör i köket?

Lysrör i kök

Behöver du byta lysrör ovanför diskbänken gör du på samma vis som ovan – men oftast finns det ingen kupa/plexiglas där, så du kan hoppa över punkt 1. Eftersom lysröret sitter under överskåpet med röret vänt in mot väggen kan det vara knepigt att få loss det, vrid försiktigt.