Solberga - Rubinvägen

Rubinvägen är en återvändsgata som slingrar sig uppför en liten höjd. I söder ansluter Rubinvägen till Kristallvägen. Området kring Rubinvägen i Solberga byggdes i början av 1950-talet och består av ett antal lamellhus och fyra punkthus uppe på höjden. Stadsbilden utgörs av hus i park, tidstypiskt för 50-talet, och ekar och tallar som omsluter bebyggelsen.

Området förtätas med fyra nya punkthus som i sin utformning, höjd och placering anpassats till de befintliga byggnaderna för att på så vis bevara områdets särdrag. De nya punkthusen avviker med fasade hörn och är putsade i en ljus kulör. De fasade hörnen fortsätter ut i stora triangulära balkonger utanför lägenheternas kök eller vardagsrum. Fönster och balkongräcken har en kontrasterande gröngrå färg som ansluter till grönskan. Lekytan innehåller sandlåda, gungdjur, trädäck i nivåer samt "naturlek". Den ligger i anslutning till ovan nämnda smultronhav och två större sittplatser. Den ena sittplatsen fångar södersolen, medan den andra skuggas lätt av fruktträdens grenar.

Husen

De fyra punkthusen har totalt 102 lägenheter på 7-8 våningar. Fasaderna har ljus puts och de fasade hörnen fortsätter ut i triangulära balkonger. Fönster och balkongräcken har en gröngrå färg som ansluter till grönskan. Entréportarna av ek vänder sig mot Rubinvägen och ger ett snyggt välkomnande.

Sopkassun finns vid varje hus och ett miljörum finns i befintlig byggnad på Rubinvägen.

Det finns flera parkeringsmöjligheter med totalt 71 p-platser. Särskilda platseravsedda för rörelsehindrade finns också i området.

Service

Med bra kommunikationsmöjligheter och närhet till stort utbud av service gör Rubinvägen till en attraktiv plats att bo på.

Rubinvägen har flera kommunikationer med en kort promenad till bussen, pendeltågstationen i Älvsjö ligger ca 1,4 km bort samt Telefonplans och Hägerstensåsens tunnelbanestationer.

Vårdcentralen ligger på Solberga hagväg och på Kristalltorget hittar du kommersiell service som restaurang, frisör och spel- och tobaksaffär. En större matvaruaffär ligger på Kontrollvägen, ca 500 meter från Rubinvägen.

Vid Klacktorget finns mindre matvaruaffärer och pizzeria. För större kommersiellt utbud åker du till Älvsjö centrum som ligger 1,2 km bort

För barnfamiljer finns det flera barnsäkra platser och förskolor i området. Vid skogen ligger Kristallens mycket populära öppna förskola och en parklek. Solbergaskogen ligger bara några hundra meter från Rubinvägen och förskolan Trollsländan ligger 500 meter på Sulvägen. Grundskolan Solbergaskolan ligger i anknytning till området.

Lägenheterna

Lägenheterna har öppna och ljusa planlösningar med modern utrustningsstandard. Nästan alla lägenheter har fönster åt två håll och antingen balkong eller uteplats utanför lägenheternas kök eller vardagsrum. Takhöjden är normalt ca 2,50 till 2.70cm beroende på våningsplan.

Standard och material

 • Golv: Klinker i badrum och WC. Ekparkett med vitlackerade socklar i övriga lägenheten.
 • Väggar: Helkaklat i badrum, målat med kakel ovanför tvättställ i wc. Kakel ovan bänk i kök.Tapet i övriga lägenheten. 1-2 förstärkta väggar för TV.
 • Kök : Vitlackerade skåpsluckor med rundade kanter och bygelbeslag. Kyl/Frys eller Kyl och Frys separat beroende på lägenhetsstorlek.
  Spis med glaskeramik häll och ugn. Spiskåpa. Bänkskivor i grå laminat med kantlist i ek. Alla lägenheter förbereds för installation av diskmaskin. Plats för egen mikrovågsugn.
 • Badrum: Tvättställ med kommod i vitt och spegelskåp. För tvåorna och treorna förbereds för egen installation av tvättmaskin.
 • WC: Tvättställ med spegelskåp. Fyrorna har badrum och extra WC.
 • Balkong/Uteplats: Alla lägenheter har balkong eller uteplats. Balkongerna har fronter i performerad plåt. Uteplatserna är belagda med betongplattor och har anslutande staket pga nivåskillnad eller häck. Balkongerna och uteplatserna är utrustade med eluttag, vädringsbeslag samt belysningsarmatur.
 • Förvaring: Garderobsinredning och klädkammare enligt lägenhetsritning. Förråd på vind.
 • Övrigt: Fönsterbänkar av kalksten. Branddörr. Elektronisk låssystem till allmänna utrymmen och portar.
 • Tv, telefoni och bredband: Tv- telefoni och internettjänster med hög kapacitet levereras via Stockholmshems bredbandsnät. Det innebär att abonnemang via telefonnät eller kabel-tv i tidigare boende inte kan flyttas över till nya lägenheten. Mer information om tjänsteutbud och beställning på våra bredbandssidor. Bredband via fiber

Val & tillval

När du flyttar till en nybyggd lägenhet hos Stockholmshem är du garanterad en grundstandard med vackra parkettgolv och helkaklat badrum. För att göra inredningen lite mer personlig har du också möjlighet att göra ett antal val och tillval.

Några val erbjuds fritt som t ex andra kulörer på stänkskydd, väggar och om du vill ha ett annat material på badrumskommoden. Tillval som t ex induktionshäll och bänkskivor väljs mot en extra kostnad. Tvättmaskin, torktumlare alternativt en kombimaskin erbjuder vi dig att köpa via oss och ha installerat vid inflyttningen.

Som blivande hyresgäst kommer du efter kontraktsskrivningen att bjudas till ett val- och tillvalsmöte då du får mer information och inspiration att göra dina val för din nya bostad.

Ritningar

Här nedan kan du se situationsplanen och ritningarna av husen på Rubinvägen.

Klicka på länkarna för att öppna dokumenten.

Situationsplanen, Rubinvägen (PDF)  

Hus 1, Rubinvägen 16 (PDF)

Hus 2, Rubinvägen 5 (PDF)

Hus 3, Rubinvägen 9 (PDF)

Hus 4, Rubinvägen 24 (PDF)