Rågsved, kvarteret Bäverdalen

Det nya huset i kvarteret Bäverdalen (3D-grafik) bild.4

I kvarteret Bäverdalen i södra Rågsved bygger Stockholmshem 131 nya bostäder, 109 lägenheter och 22 hyresradhus.

Området

Rågsved ingår i stadsdelen Vantör som ligger i södra Stockholm. Landskapet är dramatiskt kuperat med berg och dalgångar. År 1956 stod bostäder för 9 000 invånare klara här och 1958-59 började inflyttningen samtidigt som tunnelbanan färdigställdes. Idag finns det på nytt mycket barn i området, drygt vart tredje hushåll är en barnfamilj.

Service

Vid tunnelbanestationen ligger Rågsveds centrum med butiker, konditori mm. I närbelägna Högdalen finns sim- och idrottshall, bibliotek, bank, vårdcentral och apotek mm. I sydöst finns grönområdet Rågsveds friområde.

Kommunikationer

De nya husen ligger några hundra meter från tunnelbanan. Resan med grön linje till Gullmarsplan tar 13 minuter

Huset

kvarteret Bäverdalen i södra Rågsved bygger Stockholmshem 131 nya bostäder, 109 lägenheter och 22 hyresradhus. Området gränsar i nordöst mot korsningen Rågsvedsvägen/ Bjursätragatan och i söder mot ett grönområde samt villabebyggelse i Stensängen. Flerbostadshuset byggs i vinkel en bit in från Rågsvedsvägen och Bjursätragatan. En tio meter bred portik i mitten av huset ansluter till promenadstråket mot centrum och tunnelbana. Radhusen är placerade i längor innanför flerfamiljshuset ut mot grönområdet som fortsätter ner till sjön Magelungen. I gårdens mitt bevaras en naturlig höjd med gamla ekar. Kring höjden får området stora gräsytor, klippta häckar och blommande buskar. Bänkar placeras ut och plats för lek skapas med gungor, klätterställning och sandlådor. En skulptur planeras som utsmyckning.

Gemensamma utrymmen

Cykel- och barnvagnsrum

Cykelrum finns på två platser i huset, på Bjursätravägen 125 med ingång från gården och på Rågsvedsvägen 93 med ingång både från gård och gångväg.

Hiss

Samtliga lägenheter nås av hiss.

Tvättstuga

Tvättstuga finns på två platser i huset. En lite större på Bjursätragatan 127 samt en normalstor på Rågsvedsvägen 95.

Sophantering

Sopsugssystem med sopnedkast för hushållssopor utanför varje port. För övriga sopor byggs en källsorteringsstuga på gården.

Lägenhetsförråd

Lägenhetsförråd finns till varje lägenhet. De flesta har förråd inne i den egna lägenheten, åtta lägenheter har förråd i anslutning till det egna trapphuset och nio lägenheter i källaren.

Kabel-TV

Kabel-TV anläggning finns.

Uppvärmning

Fjärrvärme.

Gemensamhetslokal

En möteslokal med egen entré finns vid portiken i mitten av huset.

Lekplats

Lekplats på gården med gungor, klätterställning och sandlådor.

Parkering

En parkering med 48 platser skapas vid infarten från Rågsvedsvägen. En mindre parkering med 11 platser färdigställs längre in i området och ytterligare cirka 8 stycken handikapplatser i anslutning till entréerna från gatan.

Lägenheterna

Totalt byggs 109 lägenheter i ett långsmalt hus på fem-sex våningar med sju trappuppgångar. Husets fasad blir putsad och målad i en ljus kulör mot gården. Fönster och dörrar får en mörkt blågrå färg. Lägenheterna är placerade tre eller fyra per plan. De flesta blir på två respektive tre rum och kök men det byggs även ett antal ettor samt någon fyra. Samtliga har balkong inåt gården, mot söder eller väster och ekparkett i alla rum. De flesta förråd planeras inne i lägenheterna. I trapphusen finns hiss och förråd för barnvagnar och rullstolar. Cykelrum och tvättstugor finns på två platser i huset. Adresserna blir Bjursätragatan 125-131 samt Rågsvedsvägen 91-95.

Standard och material

Hall

Golv: Ekparkett.

Väggar: Målas.

Övrigt: Kapphylla och garderober.

Badrum

Golv: Plastmatta.

Väggar: Kaklade väggar vid dusch samt över handfat, övrigt målat.

Övrigt: Skena till duschdraperi, toalettpappershållare, handdukshängare, spegel över handfat, badrumsskåp och fästen för torkhiss. Förberett för handdukstork.

Kök

Golv: Ekparkett.

Väggar: Målat, stänkskydd av kakel över bänkinredning.

Övrigt: Fönsterbänk av natursten och gardinbeslag. Skåpinredning med målade luckor, källsorteringskärl. Spis med gjutjärnsplattor och fläktkåpa med kryddhylla. Kyl och frys. Bänkskivor med kantlist av ek. Förberett för diskmaskin.

Vardagsrum

Golv: Ekparkett.

Väggar:Tapet.

Övrigt: Fönsterbänk av natursten och gardinbeslag.

Sovrum

Golv: Ekparkett.

Väggar:Tapet.

Övrigt: Fönsterbänk av natursten och garderober.

Förråd

Golv: Ekparkett.

Väggar: Målat.

Övrigt: Hylla med klädstång.

Balkong, eller uteplats

Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats in mot gården. Fria val och tillval Tecknar du kontrakt i god tid finns möjlighet till att ur en given

Radhusen

Radhusen Radhusen byggs i fyra ljust putsade längor med veckad fasad innanför flerbostadshuset.Två av längorna består av fyra radhus vardera medan de andra består av sex respektive åtta sammanlänkade hus. Samtliga får en boarea på 124 kvm fördelade på fyra rum och kök.Alla radhus har parkeringsplats mot gården och trädgård med uteplats mot söder eller väster.Tomten ramas in av en vintergrön häck med en öppning ut till grönområdet. Bottenvåningen domineras av ett ljust kök och ett stort vardagsrum med parkettgolv. De tre sovrummen är placerade en trappa upp.Det finns badrum på båda planen och till ett av dem kan badkar väljas som fritt val. Badrummet på bottenvåningen är förberett för tvättutrustning. Adressen blir Rågsvedsvägen 99-141.

 

Lägenhetsfördelning:

Storlek, rok Yta, kvm Antal
4 124 22
Totalt   22