Råcksta, kvarteret Räknestickan 1

Nära tunnelbanan i Råcksta bygger vi 83 nya lägenheter med adress Råckstavägen, Solleftegatan samt Multrågatan. Det blir flest tvåor, ett tjugotal treor och fyror samt ett par ettor och femmor. Öppna planlösningar mellan kök och vardagsrum gör lägenheterna ljusa och luftiga. De allra flesta har balkong eller uteplats. Arkitekt för projektet är Bergkrantz arkitekter.

Området

Råcksta söder om Vällingby är en småskalig, grön sovstad med trevliga promenadvägar. En kort cykeltur tar dig ner till Mälaren med badplats och strandpromenad. Och här finns hela Grimstaskogens naturreservat att tillgå med elljusspår, ridvägar och möjlighet till svamp- och bärplockning. I de närmaste omgivningarna finns fina gångstråk med skogspartier och ett koloniområde.

Service

I stadsdelen finns viss närservice i K-märkta småstadslugna Råcksta centrum. I intilliggande Vällingby centrum som nyinvigdes 2008, finns över 200 butiker, serviceställen, caféer och restauranger. Och inte minst det prisade modehuset Kfem.

Flera förskolor och grundskolor finns i närområdet. Inte ens gymnasieskolor behöver du resa långt för att hitta flera att välja mellan.

Kommunikationer

Det nya huset byggs cirka 500 meter eller 5-6 minuters promenad från Råcksta tunnelbanestation.

Norrut längs gröna linjen är nästa hållplats Vällingby centrum med all tänkbar service. Till Alvik med anslutning till Tvärbanan tar resan 14 minuter och till Fridhemsplan tar resan ytterligare 4 minuter.

Huset

Kvarteret består av ett u-format hus i 4-5 våningar kring en grön innergård. Fasaderna blir ljusa i stilren vit puts kombinerat med varma inslag av rött tegel. Arkitekturen smälter väl in i Råckstas småskaliga bebyggelse med mindre flerfamiljshus blandat med radhus och småhus.

På innergården planeras grönska, planteringar, sittplatser och en lekyta för de mindre barnen med sandlåda och lekutrustning. Här blir det också uteplatser till lägenheter i bottenvåningen.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd

Cykelförråd finns i källarplan i huset utmed Solleftegatan.

Barnvagns- och rullstolsrum

Rum för barnvagnar och rullstolar finns i källarplan på tre platser i huset.

Hiss

Samtliga lägenheter nås av hiss.

Tvättmöjligheter

Lägenheterna har plats förberedd för egen installation av kombimaskin eller tvättmaskin och torktumlare i bredd beroende på lägenhetsstorlek. Ingen gemensam tvättstuga ordnas.

Sophantering

Behållare för hushållssopor finns på Multrågatan. Ett rum för källsortering iordningsställs i entréplan med ingång direkt från Multrågatan.

Föreningslokal

Under förutsättning att det bildas en lokal hyresgästförening iordningsställs en mindre träfflokal i det planerade huset i kvarteret Vattenfallet.

Förråd

Lägenhetsförråd till samtliga lägenheter iordningställs i källarplan i respektive trapphus.

Lekplats

En lekyta för de mindre barnen ställs i ordning på innergården med sandlåda och lekutrustning.

Parkering

Ett garage med ett antal p-platser finns med infart från Multrågatan.

Lägenheterna

De allra flesta lägenheterna har fönster i två väderstreck och balkong eller uteplats. Det blir flest tvåor på 50-70 kvm men även ett tjugotal yteffektiva treor på 72-84 kvm och fyror på 105-106 kvm. Därutöver blir det ett fåtal ettor och femmor på 35-40 kvm respektive 114-120 kvm.

Samtliga lägenheter har öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Golven är genomgående vacker parkett med undantag för badrummen som har klinkergolv.

I ettorna har badrummet plats för kombimaskin och dusch som standard. I de större lägenheterna finns plats för tvättmaskin och torktumlare i bredd och badkar är standard. Fyror och femmor har även en mindre gästtoalett.

I alla kök är det förberett för egen installation av diskmaskin. I hallarna i de flesta lägenheterna finns förvaring bakom praktiska skjutdörrar.

Standard och material

Hall

Golv: Ekparkett.

Väggar: Tapet.

Övrigt: Säkerhetsdörr med brevinkast och tittöga. Förberett för egen installation av tillhållarlås.

Vardagsrum

Golv: Ekparkett.

Väggar: Tapet.

Övrigt: Fönsterbänk av natursten.

Sovrum

Golv Ekparkett.

Väggar Tapet.

Övrigt Fönsterbänk av natursten.

Badrum

Golv: Klinker.

Väggar: Kakel, helt i vitt är standard.

Övrigt: Badrumsskåp och spegel. I lägenheter på ett rum och kök är dusch standard och plats är förberedd för egen installation av kombimaskin. I lägenheter på två rum och kök eller mer är plats förberedd för egen installation av tvätt- maskin och torktumlare i bredd. Lägenheter på fyra respektive fem rum och kök har badrum och en extra WC.

Kök

Golv: Ekparkett.

Väggar: Målat, kakel över bänkinredning.

Övrigt: Kyl/frys eller separat kyl och frys beroende på lägenhetsstorlek. Spis med glaskera- mikhäll och ugn. Spiskåpa med forcering. Bänkskivor med plastlaminat och skåpinredning med målade luckor. Förberett för installation av egen diskmaskin. Plats för egen microvågsugn. Fönsterbänk av natursten.

Balkonger/Uteplatser

81 av 83 lägenheter har balkong eller uteplats. Balkongerna har räcken med överliggare och skärmar i perforerad plåt. Åtta av balkongerna utmed Solleftegatan är inglasade. Uteplatserna är belagda med betongplattor. Balkonger och uteplatser är utrustade med eluttag och vädringsbeslag.

Tv, telefoni och Internet via bredband

Huset ansluts till Stockholmshems nya bredbandsnät som ger tillgång till TV-, telefonioch Internettjänster med hög kapacitet. Uttag installeras i sovrum, vardagsrum och kök.

Ritningar

Här nedan kan du se ritningar på våningsplanen i de nya husen. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

 

Raknestickan ritning (3D-grafik)                                  Raknestickan ritning (3D-grafik)

Våningsplan - 4 trappor                                          Våningsplan - 3 trappor

                                  ritning racksta (3D-grafik)

Våningsplan - 2 trappor                                          Våningsplan - 1 trappa

Racksta ritningar (3D-grafik)

Entréplan