Årstadal kvarteret Årstadalsskolan 3

På en skogklädd höjd ovanför Liljeholmskajen och Årstavikens vatten bygger vi 79 nya lägenheter, där många får fin utsikt mot Tantolunden och Söders höjder. I två stilrena hus i fem våningar bygger vi ettor till femmor med lägenhetsytor som varierar från 42 till 123 kvm.

Husens öppna och ljusa läge går igen i lägenheternas ljusa planlösningar som i de flesta fall är genomgående med fönster i flera väderstreck. Med få undantag har lägenheterna väl tilltagna balkonger med plats för middagsgäster. De flesta lägenheter i entréplan har istället uteplatser. Arkitekt för projektet är Brunnberg & Forshed arkitekter.

Området

Vid Liljeholmskajen håller en helt ny stadsdel på att växa fram på promenadavstånd från innerstan. En ny kajpromenad vid vattnet sträcker sig bort till Årstabroarna. Stadsdelens nya mötesplats Sjövikstorget invigdes sommaren 2009, med vattenkontakt, grönska och plats för uteserveringar och en bit bort finns en uppskattad solbrygga ut på Årstavikens vatten.

Ett tiotal kvarter med runt 1500 bostäder är redan nu inflyttade. När området står färdigt kommer det bestå av ca 4 200 bostäder.

Service

I den nya stadsdelen finns redan närservice som livsmedelsbutik med postombud, restaurang, café samt även gym. Fler verksamheter är planerade i entréplan i de bostadshus som ännu inte färdigställts. I grannkvarteren i Marievik finns bankkontor. Strax intill vid Liljeholmstorget finns all tänkbar service och nyöppnade Liljeholmens galleria.

Ett par förskolor och grundskola finns i stadsdelen idag och fler förskolor är planerade.

Kommunikationer

De nya husen byggs med knappt 10minuters promenadavstånd till pendeltågsstationen Årstaberg, med bara några minuters restid till Södra station, Älvsjö eller Centralstationen. Strax intill pendeltågsstationen finns Tvärbanans hållplats Årstaberg. Med tvärbanan tar du dig till Liljeholmen med byte till bussar och t-bana på 5 minuter eller till Gullmarsplan på 8 minuter. Resan till t-centralen från Liljeholmen tar 10 minuter.

Via gångoch cykel-banan på nya Årstabron kan du också ta dig direkt över till Södermalm, väljer du att ta cykeln över bron tar det mindre än 10 minuter.

Huset

Mellan husen skapas bland annat en gård med utsikt mot Årstaviken och Södermalm. Här planeras sittplatser, planteringar och en mindre lekyta för de mindre barnen. En trappa ansluter till en gång- och cykelväg ned till Liljeholmskajen eller bort till Årstabron.

Husens fasader blir putsade i vitt och bryts stilrent av med grå kulör vid fönsterpartier och i detaljer.

På Sturehillsvägen 23-25 och 29 planeras en förskola i entréplanet, med förskolegård på den bortre sidan av huset.

En gemensam tvättstuga planeras i ett av husen och bilplatser för uthyrning finns i garage under kvarteret.

Gemensamma utrymmen

Cykelrum

Cykelförvaring iordningsställs i anslutning till trapphuset på Sturehillsvägen 23, 29 och 36.

Barnvagns- och rullstolsrum

Ett rum för barnvagnar och rullstolar finns i anslutning till trapphusen på Sturehillsvägen 23, 25, 29 samt 36.

Hiss

Samtliga lägenheter nås av hiss.

Tvättmöjligheter

Lägenheterna har plats förberedd för installation av kombimaskin eller egen tvättmaskin och torktumlare i bredd beroende på lägenhetsstorlek. En gemensam tvättstuga iordningsställs i anslutning till trapphuset på Sturehillsvägen 36.

Sophantering

Behållare för hushållssopor, glas och tidningar finns på gården. Ett rum för övrig källsortering iordningsställs med entré från gatan nära Sturehillsvägen 36.

Förråd

Lägenhetsförråd till samtliga lägenheter finns i källarplan.

Föreningslokal

Under förutsättning att det bildas en lokal hyresgästförening iordningsställs en mindre träfflokal i ett av husen.

Förskola

En förskola med fyra avdelningar planeras i entréplan i ett av husen. Delar av gården mellan Sturehillsvägen 23-29 och 13-19 är planerad som vistelseyta för förskolan.

Lekplats

En lekyta för de mindre barnen ställs i ordning på innergården.

Parkering

 Ett garage med p-platser finns i huset, med infart vid Sturehillsvägen 34. Stockholm Parkering hanterar uthyrningen av platserna.

Lägenheterna

De allra flesta lägenheterna är genomgående med fönster i minst två väderstreck och med balkong eller uteplats. Det blir flest tvåor på 42-72 kvm men även ett tjugotal yteffektiva treor på 78-93 kvm och ett tiotal fyror på 102 kvm. Därutöver blir det ett fåtal femmor på 115-123 kvm.

Golven är genomgående vacker parkett med undantag för badrummen som har klinkergolv. I de mindre lägenheterna har badrummet plats för tvättpelare och i de större lägenheterna finns plats för tvättmaskin och torktumlare i bredd. Badkar är standard i alla lägenheterna.

De flesta större fyror och femmor har en mindre gästtoalett utöver badrummet. I alla kök är det förberett för egen installation av diskmaskin.

Standard och material

Hall

Golv: Ekparkett.

Väggar:Tapet.

Övrigt: Säkerhetsdörr med brevinkast med undantag för lägenhet i entréplan som får postfack. Tittöga och förberett för egen installation av tillhållarlås.

Kök

Golv: Ekparkett.

Väggar:Målat, stänkskydd av kakel över bänkskiva.

Övrigt: Kyl/frys eller separat kyl och frys beroende på lägenhetsstorlek. Spis med glaskeramikhäll och ugn. Spiskåpa med forcering. Bänkskivor med plastlaminat och skåpinredning med målade luckor. Förberett för installation av egen diskmaskin. Plats för egen microvågsugn. Fönsterbänk av natursten.

Vardagsrum

Golv: Ekparkett.

Väggar:Tapet.

Övrigt: Fönsterbänk av natursten.

Sovrum

Golv: Ekparkett.

Väggar:Tapet.

Övrigt: Fönsterbänk av natursten.

Badrum

Golv: Klinker.

Väggar:Kakel, helt i vitt är standard.

Övrigt: Badrumsinredning skåp och spegel. Badkar som standard. badrumsinredning med badrumsskåp och spegel. Förberett för installation av egen tvättmaskin och torktumlare i bredd alternativt som tvättpelare beroende på lägenhetsstorlek. Lägenheter på fyra respektive fem rum och kök har med några undantag en extra toalett utöver badrum.

Balkonger/ uteplatser

77 av totalt 79 lägenheter har balkong eller uteplats, omkring 30 av dessa balkonger är extra stora. Balkongräcken består av skärmar i perforerad plåt. Uteplatserna är belagda med betongplattor. Både balkonger och uteplatser är utrustade med eluttag och vädringsbeslag.

Tv, telefoni och Internet via bredband

Huset ansluts till Stockholmshems nya bredbandsnät som ger tillgång till TV-, telefoni- och Internettjänster med hög kapacitet. Uttag installeras i sovrum, vardagsrum och kök.

Ritningar

Ritningar på husets våningar

Här nedan kan du se ritningar på våningsplanen i det nya huset på Sturehillsvägen 23-25, 29, 31-33 & 36. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

 

Arstadal-ritningar(3D-grafik)                          Arstadal-ritningar(3D-grafik)

Sturehillsv 23-25o29, Entreplan                 Sturehillsv 23-25o29, 1 trappa

Arstadal ritingar (3D-grafik)                         Arstadal ritningar (3D-grafik)

Sturehillsv 23-25o29, 2 trappor                 Sturehillsv 23-25o29, 3 trappor

Arstadal ritningar (3D-grafik)                      Arstadal ritningar (3D-grafik)

Sturehillsv 23-25o29, 4 trappor              Sturehillsv 23-25o29, 5 trappor

Arstadal-ritningar (3D-grafik)                      Arstadal-ritningar (3D-grafik)

Sturehillsv. 31-33 & 36, 1 trappa ner      Sturehillsv. 31-33 & 36, Entréplan

Arstadal-ritningar(3D-grafik)                      Arstadal-ritningar(3D-grafik)

Sturehillsv. 31-33 & 36, 1 trappor           Sturehillsv. 31-33 & 36, 2 trappor

Arstadal-ritningar(3D-grafik)                  Arstadal-ritningar(3D-grafik)

Sturehillsv. 31-33 & 36, 3 trappor         Sturehillsv. 31-33 & 36, 4 trappor