Liljeholmen, kvarteret Arbetsledaren 1

Det nya huset i kvarteret Arbetsledaren (3D-grafik)

Strax intill tvärbanan i nya stadsdelen Årstadal vid Liljeholmskajen bygger vi 148 nya lägenheter utmed Förmansvägen. Lägenheterna byggs i tre hus som bildar ett helt nytt kvarter kring en väl tilltagen grön innergård

Området

Vid Liljeholmskajen håller en helt ny stadsdel på att växa fram på promenadavstånd från innerstaden. En ny kajpromenad vid vattnet kommer att sträcka sig bort till Årstabroarna. Stadsdelens mötesplats Sjövikstorget håller på att färdigställas med vattenkontakt, grönska och plats för uteserveringar. Förtöjd vid kajen finns redan en uppskattad solbrygga ut på Årstavikens vatten. Flera kvarter är inflyttade och några butiker och ett par förskolor finns i stadsdelen idag. När allt står färdigt kommer området att bestå av 4 500 bostäder och 7 000 arbetsplatser.

Service

I den nya stadsdelen finns redan närservice som livsmedelsbutik med postombud, restaurang och kafé samt även gym. Fler verksamheter är planerade i gatuplan i de kvarter som ännu inte färdigställts. En grundskola och ett par förskolor finns i dag i området och fler förskolor planeras. I grannkvarteren i Marievik finns bankkontor. Närmaste gymnasium finns även i Marievik. Vid Liljeholmstorget finns ytterliggare service som kommer att utökas med en ny galleria, med planerad invigning hösten 2009.

Kommunikation

Det nya huset byggs nära tvärbanans station Årstadal. Norrut är nästa hållplats Liljeholmen med anslutning till tunnelbana och buss. Söderut från Årstadal är nästa stopp Årstaberg med anslutning till pendeltåg. Resan till Gullmarsplan tar 10 minuter och från Liljeholmen når du T-centralen på samma tid.

Huset

Husens fasader blir ljusa och stilrena i vit puts med grå detaljer. Fönster i minst två väderstreck och öppna planlösningar gör lägenheterna ljusa och luftiga. Det blir flest tvåor men även treor, fyror och ett par ettor samt några etagelägenheter med fyra-fem rum och kök.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd

Cykelförråd är planerade på fem platser i kvarteret.

Barnvagn- och Rullstolsrum

Ett rum för barnvagnar och rullstolar finns i entréplan i samtliga trapphus.

Hiss

Samtliga lägenheter nås av hiss.

Tvättstuga

Fyra gemensamma tvättstugor iordningsställs inom kvarteret, varav en är grovtvättstuga.

Sophantering

Inkast till sopsug för hushållssopor finns på gården. Ett gemensamt utrymme för källsortering finns i ett av husen.

Föreningslokal

En träfflokal för ca 25 personer med pentry och wc iordningsställs i det södra huset under förutsättning att det bildas en lokal hyresgästförening.

Förråd

Förråd är planerade inne i de flesta av lägenheterna men några av lägenheterna har förrådsutrymmen i anslutning till trapphusen på Förmansvägen 22-24.

Lekplats

En lekyta för de mindre barnen ställs i ordning på gården i anslutning till huset.

Parkering

I berget söder om kvarteret finns ett nyinrett parkeringshus med 261 bilplatser och 6 mc-platser för uthyrning till de boende i området. Stockholm Parkering sköter uthyrningen av platserna.

Lägenheterna

De allra flesta lägenheterna har fönster i minst två väderstreck och öppen planlösning samt balkong eller uteplats. Det blir flest tvåor på 43-69 kvm men även treor på 70-80 kvm, fyror på 82-114 kvm och ett par ettor på drygt 50 kvm samt några lägenheter på 4-5 rum och kök i etage på 107-123 kvm. Planlösningarna är varierade men det vanligaste är att hallen öppnar upp direkt mot rymliga vardagsrum som ansluter till köken. Golven i lägenheterna är genomgående vacker parkett. Badrummen har kaklade väggar, plastmatta och badkar som standard. I alla kök är det förberett för egen installation av diskmaskin.

Standard och material

Hall

Golv: Ekparkett.

Väggar:Tapet, målad yta bakom kapphylla i kulör.

Övrigt: Säkerhetsdörr med brevinkast och tittöga. Förberett för egen installation av polislås. Hatthylla.

Vardagsrum

Golv: Ekparkett.

Väggar:Tapet.

Övrigt: Fönsterbänk i finslipad kalksten.

Sovrum

Golv: Ekparkett.

Väggar:Tapet.

Övrigt: Fönsterbänk i finslipad kalksten.

Badrum

Golv: Plastmatta.

Väggar:Kakel, fondvägg i kulör bakom badkar.

Övrigt: Badkar och badrumsskåp med spegel. På badkarsplatsen är det förberett för installation av egen tvättpelare, för den som väljer att ta bort sitt badkar.

Kök

Golv: Ekparkett.

Väggar:Vitmålat, kakel över bänkinredning.

Övrigt: Kyl/frys eller kyl och frys separat, beroende på lägenhetsstorlek. Spis med glaskeramikhäll och ugn. Spiskåpa med forcering. Bänkskivor med plastlaminat och skåpinredning med målade luckor. Förberett för installation av egen diskmaskin. Plats för egen microvågsugn. Fönsterbänk i finslipad kalksten.

Lägenhetsförråd

Golv: Ekparkett.

Väggar:Målas.

Övrigt: Hylla med klädstång, klädkrokar.

Balkonger/Uteplatser

Balkonger har räcken med överliggare och skärmar i perforerad lackad plåt. Uteplatserna är belagda med betongplattor och skärmas av med träskärmar och en låg mur

TV, telefoni och internet via bredband

Huset ansluts till Stockholmshems nya bredbandsnät som ger tillgång till TV-, telefoni- och Internettjänster med hög kapacitet. Uttag installeras i sovrum och vardagsrum.

3D presentation

Bild ur 3D presentationI 3D-presentationen av kvarteret Arbetsledaren kan du se hur husen kommer att se ut, och klicka dig runt bland alla projektets lägenheter.

Du kan också se ritningar på alla lägenheter och skriva ut dem.

Se 3D presentation