Hökarängen, kvarteret Trettondagen

På en lugn återvändsgata i Hökarängen har vi byggt ett passivhus med 25 nya lägenheter. Ett passivhus är mycket energisnålt och värms i huvudsak upp av den kroppsvärme som de boende alstrar, de elektriska apparater som används samt av solens strålar.

Stockholmshems passivhus har också fått klassningen GULD enligt miljöklassningen Miljöbyggnad. Läs mer om märkningen under fliken Passivhus.

Så fungerar vårt passivhus (pdf)

Observera att detaljuppgifter kan komma att förändras under projektets gång.

Området

Huset ligger mot ett grönområde i slutet av Onsdagsvägen, med cirka 500 meter till tunnelbanan och Hökarängens centrum.

Hökarängen ligger ungefär en mil sydost om centrala Stockholm. Området växte fram under 40- och 50-talet med i huvudsak flerbostadshus, men i dag finns där även ett mindre antal villor och radhus.

Hökarängens centrum var det första förortscentret som byggdes kring en gångväg utan biltrafik. I slutet av 90-talet blev husen renoverade och återställda till sitt ursprungliga skick, med bland annat neonskyltar i 50-talsstil utanför varje affär.

Från Hökarängen är det nära till naturområden och badplatser. Sjön Drevviken ligger på promenadavstånd och i närliggande Farsta finns även Ågesta friluftsområde med motionsspår och golfbana.

Service

I Hökarängens centrum finns närservice som livsmedelsaffär, café, ett par restauranger och snart ett apotek. Ett större serviceutbud finns i närliggande Farsta centrum.

I området finns flera förskolor, grundskolor samt gymnasium.

Mer om vad området har att erbjuda inom skola, fritid, föreningsliv m m hittar du på Farsta stadsdelsförvaltnings webbplats:

Farsta stadsdelsförvaltning

Kommunikationer

Från Hökarängens station med tunnelbanans gröna linje tar det mindre än 20 minuter in till stan. Tidtabeller för tunnelbana och bussar hittar du på SL:s webbplats.

Huset

På en lugn återvändsgata har huset byggts i fem våningar. Fasaderna är slätputsade i grått med vita inslag under fönstren. Även den utskjutande delen på gaveln är vitputsad. För ett behagligt inomhusklimat även under sommaren har huset utanpåliggande jalusier, som kan användas för att skärma av solen. Jalusierna sträcker sig från golvnivå till överkant på fönstren och består av vitlackerade aluminiumluckor på glidskenor.

Gemensamma utrymmen

Cykelrum

Cykelrum finns i grannfastigheten och cykelparkering utanför entrén.

Barnvagns- och rullstolsrum

Ett rum för barnvagnar och rullstolar finns i entrén.

Hiss

Samtliga lägenheter nås med hiss.

Tvättmöjligheter

Lägenheterna har plats förberedd för egen installation av tvättmaskin och torktumlare. En gemensam tvättstuga finns i intilliggande kvarter.

Sophantering

En avfallskvarn för organiskt hushållsavfall kommer att monteras till diskbänksavloppet i varje diskho. För övriga hushållssopor finns kärl utanför husets entré.

Förråd

Förråd finns inne i lägenheterna i kombination med klädkammare. Två lägenheter har enbart förråd i husets källare. Samtliga hyresgäster har dessutom möjlighet att hyra extraförråd i olika storlekar i källaren.

Parkeringsmöjligheter

I anslutning till fastigheten finns 13 parkeringsplatser för uthyrning. Parkeringsmöjlighet på gatan finns också.

Tv, telefoni och Internet via bredband

Tv-, telefoni- och Internettjänster med hög kapacitet levereras via Stockholmshems bredbandsnät. Observera att abonnemang via telefonnät eller kabel-tv i tidigare boende därför inte kan flyttas över till nya lägenheten. Mer information om tjänsteutbud och beställning av tjänster finns på www.stockholmshem.se/bredband.

Lägenheterna

Lägenheterna i är huvudsak ytsnåla ettor och fyror med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. De flesta lägenheter har balkong eller uteplats – två har så kallad fransk balkong.

Fyra lägenheter är i etage med vindsplan. Två ettor är vindslägenheter.

Golven är genomgående parkett med undantag för badrummen som har klinker.

En gemensam tvättstuga finns i intilliggande kvarter och samtliga badrum förbereds för installation av egna tvättmaskiner.

Standard och material

Kök

Golv: Ekparkett

Väggar: Målat

Övrigt: Kyl/frys eller separat kyl och frys beroende på lägenhetsstorlek. Spis med glaskeramikhäll och ugn. Spiskåpa med forcering. Skåpsnickerier med vita luckor,laminatbänkskiva och stänkskydd i kakel. Förberett för installation av egen diskmaskin. Fönsterbänk av natursten.

Badrum

Golv: Klinker

Väggar: Kakel

Övrigt: Badrumsskåp och spegel. Alla badrum är förberedda för egen installation av tvättmaskin och torktumlare i bredd alternativt som tvättpelare beroende på lägenhetsstorlek. Handdukstork som tillval.

Hall

Golv: Klinker och Ekparkett

Väggar: Tapet

Övrigt: Säkerhetsdörr med tittöga. Förberett för egen installation av tillhållarlås. Postboxar finns i entréhall.

Vardagsrum

Golv: Ekparkett.

Väggar: Tapet.

Övrigt: Fönsterbänk av natursten.

Sovrum

Golv: Ekparkett.

Väggar: Tapet.

Övrigt: Fönsterbänk av natursten.

Balkonger/uteplatser

De flesta lägenheter har balkong. Två lägenheter har enbart fransk balkong. Tre lägenheter i entréplan har uteplatser.

Ritningar

Ritningar på husets våningar

Här nedan kan du se ritningar på våningsplanen i de nya husen på Onsdagsvägen 9. Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Kv Trettondagen - Källarplan (jpg)

Källarplan - 1 trappa ner

Kv Trettondagen Entreplan 

Entréplan - bottenvåning

Kv Trettondagen - Våningsplan 1 tr

Våningsplan - 1 trappa upp

Kv Trettondagen - Våningsplan 2 tr

 Våningsplan - 2 trappor upp

Kv Trettondagen - Våningsplan 3tr

Våningsplan - 3 trappor upp

 Kv Trettondagen - Vindsplan 4tr

Vindsplan - 4 trappor upp

Passivhus

Stockholmshems passivhus använder mindre än hälften så mycket energi som dagens byggregler kräver.

Huset har solfångare på taket för uppvärmning av varmvattnet, främst under sommaren.

Varmvattenförbrukningen mäts i varje lägenhet och hyresgästerna betalar för det vatten de använder. På det sättet blir det enkelt att ha kontroll över och påverka den egna varmvattenförbrukningen och kostnaden för den.

För att inomhusklimatet även ska bli bra under sommaren har de flesta fönster jalusier som skärmar av solen.

Om det blir riktigt kallt behövs extravärme. För det finns olika lösningar. Lägenheterna i vårt passivhus har några mindre element med termostat i varje rum. Hyresgästerna betalar inte extra för den värmen, värmekostnaden ingår som vanligt i hyran.

Här kan du se hur passivhuset är byggt och fungerar:

Illustration över passivhuset i Trettondagen

 

Miljöbyggnad

Passivhuset i kvarteret Trettondagen är miljömärkt inom ett nytt svenskt system för miljöklassning av byggnader kallat Miljöbyggnad. Klassningen är allsidig och omfattar energi, innemiljö och material och kemikalier.

Huset klarar de tuffaste kraven och därför uppnåt högsta miljöklassen Guld.

Du kan läsa mer om certifieringen Miljöbyggnad här:

Sweden Green Building Council

Om passivhusteknik

Passivhus är en viss sorts energisnåla hus. De värms i huvudsak upp av den kroppsvärme som personerna som bor i huset alstrar, av de apparater som används samt av solens strålar.

Värmen som skapas stannar kvar i byggnaden och tas till vara. Det sker genom en så kallad värmeväxlare där värmen i luften inifrån huset återvinns för att förvärma luften utifrån.

Ett passivhus är mycket välisolerat och tätt mot luftläckage och drag men har samtidigt en bibehållen god ventilation.

Byggtekniken har fler fördelar. Med mindre kallras från fönster och drag från ventiler, blir temperaturen jämnare och inomhusklimatet bättre. Den välisolerade konstruktionen gör också att störande ljud utifrån inte släpps igenom lika lätt.