Hammarby sjöstad, kvarteret Svallvågen

Det nya huset i kvarteret Svallvagen (3D-grafik)

Vid Båtbyggargatan, ett stenkast från Hammarby sjö bygger vi total 175 nya hyreslägenheter.

Området

Hammarby sjöstad är Stockholms största pågående stadsbyggnadsprojekt. En ny modern stadsdel som växer fram ur ett tidigare hamn- och industriområde runt Hammarby Sjö. Närheten till vatten och grönområden kombinerat med en innerstadskänsla och en inriktning på ekologisk hållbarhet är sjöstadens kännetecken. Strax intill finns Hammarbybacken och Nackareservatets friluftsområde. När stadsdelen står helt klar år 2015 ska här finnas 9 000 lägenheter och drygt 20 000 invånare.

Service

I dag är Hammarby sjöstad etablerad som stadsdel med väl utbyggd service. Det finns livsmedelsbutiker, bank, husläkarmottagning, bibliotek, bensinstation, frisörer samt en mängd restauranger och kaféer. Strax intill finns Sickla köpkvarter med galleria och stormarknader. I området finns förskola och två friskolor med förskola/ grundskola respektive årskurs 5-8. Kommunala Sjöstadsskolan tar emot sina första elever våren 2007. En idrottshall med gymanläggning invigdes hösten 2005.

Kommunikationer

Kvarteret Svallvågen ligger strax intill tvärbanans nuvarande ändhållplats, därifrån tar resan till Gullmarsplan fem minuter. Vid en förlängning av tvärbanan till Slussen planeras en ny hållplats på Lugnets alle´. Idag kan du ta buss från Båtbyggargatan till Slussen på tio minuter. En bit bort vid Sickla kaj och Luma kan cyklister och fotgängare ta båt över Hammarby kanal till Södermalm. I området finns möjlighet att ansluta sig till en bilpool med 20-25 bilar.

Huset

Husen är planerade i 5-7 våningar kring en väl tilltagen grön innergård. Alla lägenheter har balkong eller uteplats som vänder sig mot söder eller in mot gården. Det nya kvarteret har adress Båtbyggargatan 9-17, Rorgängargatan 10-20 och Vävar Johans gata 17-27.

Gemensamma utrymmen

Cykel- och barnvagnsrum

Flera cykelrum finns utplacerade i kvarteret.Förråd för barnvagnar och rullstolar finns i anslutning till varje trapphus.

Hiss

Samtliga lägenheter nås av hiss.

Tvättstuga

Det finns fem tvättstugor planerade i kvarteret varav en är grovtvättstuga, samtliga med ingång från gården.

Sophantering

 Husen ansluts till en gemensam sopsugsanläggning för hushållssopor. Ett källsorteringsrum ställs i ordning i området.

Föreningslokal

Under förutsättning att det bildas en lokal hyresgästförening iordningställs en föreningslokal med wc och pentry, i bottenplanet mot Båtbyggargatan.

Förråd

Lägenhetsförråd finns antingen i lägenheten eller i källarplan i anslutning till trapphuset.

Lekplats

En lekyta för de mindre barnen ställs i ordning på gården.

Parkering

Ett garage med totalt 87 platser, med infart från Rorgängargatan, byggs under kvarteret. Platserna hyrs ut genom Stockholm Parkering.

Uppvärmning

Fjärrvärme.

Lägenheterna

Lägenheterna är ljusa med yteffektiva och lättmöblerade planlösningar. Huvudsakligen blir det mindre lägenheter för den lilla familjen, på två respektive tre rum och kök. Men det planeras även ett antal fyror. Storlekarna varierar mellan 61 och 112 kvm. Samtliga får balkong eller uteplats. De flesta har genomgående planlösning och förråd praktiskt planerade inne i lägenheten. Badrummen är helkaklade med klinkergolv och badkar, i alla andra rum läggs ekparkett. I köken är plats förberedd för egen installation av diskmaskin och i badrummen för tvättmaskin.

Standard och material

Hall

Golv: Ekparkett.

Väggar:Tapet, målas under hatthylla.

Övrigt: Hatthylla och säkerhetsdörr med tittöga. Förberett för egen installation av polislås.

Badrum

Golv: Klinker.

Väggar:Kakel.

Övrigt: Badkar och badrumsskåp med spegel. Förberett för egen installation av tvättmaskin.

Kök

Golv: Ekparkett.

Väggar:Målas, kakel ovanför diskbänk.

Övrigt: Kyl/frys, spis med spiskåpa, skåpinredning med målade luckor och bänkskiva i laminat. Förberett för egen installation av diskmaskin och plats för mikrovågsugn. Fönsterbänk i sten.

Vardagsrum

Golv: Ekparkett.

Väggar:Tapet.

Övrigt: Fönsterbänk i sten.

Sovrum

Golv: Ekparkett.

Väggar:Tapet.

Övrigt: Fönsterbänk i sten.

Balkonger eller uteplats

Lägenheterna har balkong eller uteplats och vissa av de större lägenheterna har mer än en balkong. Uteplatserna får en plattsatt del och en liten gräsmatta samt en yta förberedd för egen plantering.

TV, bredband, telefoni

 Huset ansluts till bredbandsnät. I nätet erbjuds IP-TV-, IPtelefoni- och Internettjänster