Aspudden/Örnsberg, kvarteret Albatrossen

Det nya huset i kvarteret Albatrossen (3D-grafik)

Intill Örnsbergs tunnelbanestation och vid Fågeltorget 200 meter bort, bygger vi två hus med totalt 49 nya lägenheter.

Område

Örnsberg ligger i västra delen av Aspudden, en av Stockholms äldsta förorter med en tydlig småstadskaraktär i sina äldsta delar. Bebyggelsen i Örnsberg består av hus från 1940-talet och framåt. De befintliga röda tegelhusen i kvarteret Albatrossen är byggda 1967. I hela området utmed Hägerstensvägen mellan Örnsberg och Axelsberg kommer det de kommande åren att byggas flera nya hus. I Örnsberg är det nära till både grönområden och vatten. Promenadvägar leder till Hägerstenshamnen med båtklubb och Vinterviken med koloniträdgårdar, café och vackra promenadstråk utmed Mälaren.

Service

I Örnsberg finns livsmedelsaffärer, restauranger, caféer, kiosker mm. I närliggande Aspudden finns ett charmigt småstadslikt centrum. Saknar du något finns Skärholmens centrum med all tänkbar service och handel 9 minuter bort. I Hägersten finns Hägerstenshamnens skola och i Aspudden med omnejd finns flera olika för- och grundskolor samt även högstadieskola. Närmaste gymnasium finns i närliggande Brännkyrka. Intill Aspuddens skola finns Aspuddens parklek med djur och aktiviteter för barn samt minigolfbana. Strax intill ligger Aspuddens idrottsplats.

Kommunikationer

De nya husen ligger nära Örnsbergs tunnelbanestation. Restiden till T-centralen är 14 minuter. Från Örnsbergs tunnelbanestation och Fågeltorget går buss 161 mot Telefonplan och Älvsjö och 153 mellan Bredäng och Fridhemsplan.

Huset

Huset vid tunnelbanan byggs i en hög del på tio våningar och en lägre del i fyra våningar. Med fem lokaler i bottenvåningen bildar det nya huset ett nytt torgrum vid tunnelbanestationen. Huset vid Fågeltorget byggs i fem våningar. Mellan det nya huset och det närmaste befintliga huset skapas en ny grön gård. Båda husen får ljusa fasader som matchas med delvis glasade balkongskärmar i grönt. Träpartier i ek ger en välkomnande värme till entréer och bottenvåningens lokaler. Alla lägenheterna är genomgående med bra förvaring. De flesta är tvåor på knappt 70 kvm och fyror på drygt 100 kvm. En öppen planlösning mellan kök och vardagsrum och fönster i flera väderstreck ger ljus och rymd. Alla har balkong eller uteplats i söder- eller västerläge.

Gemensamma utrymmen

Gårdar och lekplatser

Planteringar med marktäckande växter, träd och buskar iordningställs kring husen. I ett skyddat läge intill torget vid tunnelbanan skapas en lugn uteplats med parkbänkar. Mellan det nya huset och det närmaste befintliga huset vid Fågeltorget skapas en ny grön gård. Lekplatser med gungor och andra redskap finns på intilliggande gårdar.

Allmänna utrymmen och övrig standard Uppgifter kan komma att förändras under projektets gång.

Cykelrum

Cykelrum med direkt utgång till gatan byggs i båda husen. 1-2 cykelställ iordningställs vid entréerna.

Barnvagns- och rullstolsrum

Barnvagns- och rullstolsrum finns i anslutning till alla trapphus.

Hiss

Samtliga lägenheter nås av hiss.

Tvättstuga

Tvättstugor iordningställs i båda husen. I den större tvättstugan i huset vid tunnelbanan finns även en avdelning för grovtvätt.

Sophantering

Inkast för hushållssopor finns på gårdarna. Ett grovsoprum iordningsställs för källsortering.

Parkering

Asfalterade parkeringsplatser iordningsställs med nya infarter från Junkergatan.

Lägenheterna

De 49 nya lägenheterna utgörs av tvåor och fyror samt en lägenhet på 1 rum med kokvrå. Lägenheterna är genomgående och merparten har rum och fönster i tre väderstreck. Det är öppen planlösning mellan kök och vardagsrum vilket ger en känsla av rymd till lägenheterna. Samtliga har balkong eller uteplats. Lägenheterna har ett stort förrådsrum med fönster. Golven är genomgående parkett förutom en praktisk yta med klinker innanför entrédörren och badrummen har klinkergolv. I badrummen är badkar standard och det är förberett för egen tvättpelare. I köken är det förberett för installation av egen diskmaskin.

Standard och material

Hall

Golv: Parkett och en yta med klinker innanför ytterdörren.

Väggar:Tapet.

Övrigt: Säkerhetsdörr med brevinkast och tittöga. Hatthylla.

Vardagsrum

Golv: Parkett.

Väggar:Tapet.

Övrigt: Fönsterbänk.

Sovrum

Golv: Parkett.

Väggar:Tapet.

Övrigt: Fönsterbänk.

Badrum

Golv: Klinker.

Väggar:Kakel med en fondvägg i kulör.

Övrigt: Badkar, badrumsskåp och spegel. Förberett för installation av egen tvättpelare.

Kök

Golv: Parkett.

Väggar:Tapet, kakel över bänkinredningen.

Övrigt: Kyl/frys eller kyl och frys separat, beroende på lägenhetsstorlek. Spis med glaskeramikhäll och ugn. Spiskåpa med forcering. Bänkskiva med plastlaminat och skåpinredning med målade luckor. Förberett för installation av egen diskmaskin och plats för egen microvågsugn. Fönsterbänk.

Lägenhetsförråd

Lägenhetsförråd finns i alla lägenheter. De flesta med fönster.

Balkonger/Uteplatser

Alla lägenheter har balkong eller uteplats. Uteplatserna är belagda med betongplattor och ramas in av buskar. Både balkonger och uteplatser är utrustade med eluttag.

TV, telefoni och internet via bredband

Huset ansluts till Stockholmshems nya bredbandsnät som ger tillgång till TV-, telefoni- och Internettjänster med hög kapacitet. Uttag installeras i sovrum, kök och vardagsrum.