Årstadal, kvarteret Sjövik, etapp II

I Årstadal vid Liljeholmskajen fullbordar vi nu kvarteret Sjövik. Mellan Sjöviksvägen och Fredsborgsgatan bygger vi ett nytt hus med 128 lägenheter som kompletterar det u-formade huset från 2007 till ett helt kvarter. I kvarterets mitt skapas en  innergård med grönytor, planteringar och lekyta.

Området

Vid Liljeholmskajen håller en helt ny stadsdel på att växa fram på promenadavstånd från innerstan. En ny kajpromenad vid vattnet sträcker sig bort till Årstabroarna.

Stadsdelens nya mötesplats Sjövikstorget invigdes sommaren 2009, med vattenkontakt, grönska och plats för uteserveringar och en bit bort finns en uppskattad solbrygga ut på Årstavikens vatten.

Ett tiotal kvarter med runt 1500 bostäder är redan nu inflyttade. När området står färdigt kommer det bestå av ca 4 200 bostäder.

Service

I den nya stadsdelen finns redan närservice som livsmedelsbutik med postombud, restaurang, café samt även gym. Fler verksamheter är planerade i gatuplan i de kvarter som ännu inte färdigställts.

I grannkvarteren i Marievik finns bankkontor. Strax intill vid Liljeholmstorget, med nyinvigda Liljeholmens galleria, finns all tänkbar service.

Ett par förskolor och en grundskola finns i stadsdelen i dag. Fler förskolor planeras.

Kommunikationer

De nya husen byggs cirka 300-400 meter eller knappa fem minuters promenad från tvärbanans hållplats i Årstadal. Norrut är nästa hållplats Liljeholmen med anslutning till tunnelbana och buss.

Söderut från Årstadal är nästa stopp Årstaberg med anslutning till pendeltåg. Resan till Gullmarsplan tar tio minuter med Tvärbanan och från Liljeholmen tar du tunnelbanan till T-centralen på samma tid.

Huset

De tre husen byggs i 6-8 våningar kring en grön innergård. Fasaderna blir ljusa in mot gården och mot gatan får husen en sober grå kulör som bryts av med svarta detaljer.

I bottenvåningen mot Sjöviksvägen och Sjöviksbacken planeras sex stycken mindre butikslokaler och lokaler för en förskola färdigställs i entréplan mot Fredsborgsgatan.

På innergården planeras planteringar, sittplatser och en begränsad lekyta för de mindre barnen med sandlåda och lekutrustning. Här blir det också uteplatser till lägenheter i bottenvåningen och på en avgränsad del av gården planeras en utegård för förskolan.

Gemensamma utrymmen

Cykelrum

Två cykelrum iordningsställs i det nya kvarteret, ett i huset mot Fredsborgsgatan och ett i huset mot Sjöviksbacken. 

Barnvagns- och rullstolsrum

Ett rum för barnvagnar och rullstolar finns i samtliga trapphus.

Hiss

Samtliga lägenheter nås av hiss.

Tvättmöjligheter

Lägenheterna har plats förberedd för egen installation av kombimaskin eller tvättmaskin och torktumlare i bredd beroende på lägenhetsstorlek. Ingen gemensam tvättstuga.

Sophantering

Inkast för hushållssopor finns 3 stycken på gården. Ett rum för källsortering iordningsställs i entréplan på Fredsborgsgatan 33 med ingång från gården.

Förråd

Lägenhetsförråd är i de flesta fall planerade i lägenheterna. Övriga lägenhetsförråd är planerade i gatuplan på Fredsborgsgatan 35.

Förskola

En förskola med tre avdelningar planeras i entréplan i huset mot Fredsborgsgatan 25, 27 och 31. Delar av gården är planerad som vistelseyta för förskolan.

Lekplats

En lekyta för de mindre barnen ställs i ordning på innergården.

Parkering

Ett garage med p-platser för uthyrning finns i närliggande bergrum på Förmansvägen 32. Uthyrningen hanteras av Stockholm parkering.

Lägenheterna

De allra flesta lägenheterna är genomgående med fönster i två väderstreck och med balkong eller uteplats. Det blir flest tvåor på 50-77 kvm men även ett tjugotal yteffektiva treor på 77-97 kvm och fyror på 96-106 kvm. Därutöver blir det ett fåtal femmor på 115-120 kvm.

Golven är genomgående vacker parkett med undantag för badrummen som har klinkergolv.

I de mindre lägenheterna har badrummet plats för tvättpelare och i de större lägenheterna finns plats för tvättmaskin och torktumlare i bredd. Badkar är standard i alla lägenheterna. De flesta större fyror och femmor har en mindre gästtoalett utöver badrummet.

I alla kök är det förberett för egen installation av diskmaskin.

Standard och material

Hall

Golv: Ekparkett, med socklar i trä, vita. Väggar: Tapet. Målad vägg bakom kapphylla. Övrigt: Säkerhetsdörr med brevinkast och tittöga. Förberett för egen installation av tillhållarlås.

Vardagsrum

Golv: Ekparkett, med socklar i trä, vita. Väggar: Tapet. Övrigt: Fönsterbänk av natursten.

Sovrum

Golv: Ekparkett, med socklar i trä, vita. Väggar: Tapet. Övrigt: Fönsterbänk av natursten.

Badrum

Golv: Klinker. Väggar: Kakel, helt i vitt är standard. Övrigt: Badrumsinredning med badkar. Förberett för installation av egen tvättmaskin och torktumlare i bredd alternativt som tvättpelare beroende på lägenhetsstorlek. Lägenheter på fyra respektive fem rum och kök har badrum och en extra WC.    

Kök

Golv: Ekparkett, med socklar i trä, vita. Väggar: Målade, gäller även matplats. Stänkskydd av kakel över bänkskiva. Övrigt: Kyl/frys eller separat kyl och frys beroende på lägenhetsstorlek.

Spis med glaskeramikhäll och ugn. Spiskåpa med forcering. Bänkskiva i plastlaminat och skåpinredning med vita släta luckor. Förberett för installation av egen diskmaskin.

Plats för egen microvågsugn. Fönsterbänk av natursten.

Balkonger/ uteplatser

124 av 128 lägenheter har balkong eller uteplats. Balkongerna har pinnräcken i svart aluminium med överliggare. Flera balkonger är väl tilltagna med plats för matgäster. Uteplatserna är belagda med betongplattor. Fyra lägenheter har fransk balkong. Både balkonger och uteplatser är utrustade med eluttag och vädringsbeslag.

Tv, telefoni och Internet via bredband

Huset ansluts till Stockholmshems nya bredbandsnät som ger tillgång till TV-, telefoni- och Internettjänster med hög kapacitet. Uttag installeras i sovrum, vardagsrum och kök.

3D presentation

Skärmbild från 3D-presentationI 3D-presentationen av Sjövik kan du se hur husen kommer att se ut, och klicka dig runt bland alla projektets lägenheter.

Du kan också se ritningar på alla lägenheter och skriva ut dem.

Se 3D-presentation