Åkeslund, kvarteret Vikten 1

I Åkeslund bygger vi 30 nya lägenheter med adress Gustav III:s väg 42 och Gustav III:s väg 46. Det blir mest fyror och tvåor samt en trea och en etta. Fönster över husens hörn och öppna planlösningar mellan kök och vardagsrum gör lägenheterna ljusa och luftiga. Arkitekt är FRS Arkitekter.

Området

Åkeslund ligger cirka 8 km väster om Stockholm city. Stadsdelen började bebyggas med bostäder under början av 1940-talet.

Bebyggelsen här består av flerfamiljshus och området karaktäriseras av sina tidstypiska smalhus i rött tegel, vilket föreskrevs i stadsplanen som togs fram på 1930-talet. Åkeslund betraktas som ett av de mer välbevarade smalhusområdena.

På andra sidan Gustav III väg övergår Åkeslund i det vackra småhusområdet Olovslund.

Service

Vid närbelägna Brommaplan finns ett rikt utbud av service med bland annat vårdcentral, banker, restauranger och caféer, hotell, mataffär och ett stort antal butiker samt sporthallar.

Flera förskolor och grundskolor samt gymnasium finns i området med omnejd.

Kommunikationer

De båda nya husen ligger på cirka fem minuters promenadavstånd från Abrahamsbergs tunnelbanestation. Norrut längs gröna linjen är nästa hållplats Brommaplan med all tänkbar service. Till Alvik med anslutning till Tvärbanan tar resan cirka 10 minuter och till Fridhemsplan tar resan ytterligare fyra minuter.

Vid Brommaplan finns en stor bussterminal för busstrafik till Ekerö kommun. Här går också lokala bussar inom Västerort samt bussar till Mörby station.

Huset

De två husen byggs i fyra våningar med fyra lägenheter per våningsplan. Det ena huset ligger i suterräng. Byggnaderna, med fasader av handslaget tegel, är anpassade till områdets tidstypiska 40-tals smalhus. Det mörka teglet är kombinerat med ljusare fasadskivor vid balkonger och fönster.

Husen är placerade i terrängen kring en berghäll och sträcker sig upp mot de omgivande tallarnas trädkronor. Gemensam uteplats med sittbänkar, bord och sandlåda finns vid varje hus. Lägenheterna har balkong eller uteplats.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd

Det finns två cykelrum, ett för vardera huset. Båda är placerade i entrévåningen på Gustav III:s väg 46. Vid båda husen finns cykelställ.

Barnvagns- och rullstolsrum

Ett rum för barnvagnar och rullstolar finns i båda husen.

Hiss

Samtliga lägenheter nås av hiss.

Tvättmöjligheter

Samtliga lägenheter har plats förberedd för egen installation av tvättmaskin och torktumlare i bredd under arbetsbänk i badrummen. Det byggs ingen gemensam tvättstuga.

Sophantering

 Ett rum för källsortering och grovsopor finns i huset på Gustav III:s väg 46 i entréplanet, med separat ingång. Vid båda husen finns behållare för hushållssopor i anslutning till parkeringsplatserna.

Förråd

 Lägenheterna har förråd planerade inne i lägenheten med undantag för en lägenhet i huset på Gustav III:s väg 46. Den lägenheten har sitt förråd i anslutning till serviceutrymmen på samma våningsplan som lägenheten.

Lekplats

Vid båda husen finns gemensamma uteplatser med sittgrupp och sandlåda.

Parkering

Totalt finns 30 parkeringsplatser fördelade på de två husen varav en handikapplats per hus i anslutning till entrén.

Lägenheterna

Välplanerade lägenheter med öppen planlösning

Samtliga lägenheter har fönster i två väderstreck och balkong eller uteplats. Det blir mest tvåor på 65 kvm och fyror på 87 kvm. Därutöver blir det en trea på 79 kvm, en tvåa på 60 kvm och en tvåa på 73 kvm samt en etta på 50 kvm.

Golven är genomgående vacker ekparkett med undantag för badrummen som har klinkergolv. Samtliga badrum har plats förberedd för tvättmaskin och torktumlare bredvid varandra under en bänkskiva.

I alla kök är det förberett för egen installation av diskmaskin.

Standard och Material

Hall

Golv: Ekparkett

Väggar:Målade

Övrigt: Säkerhetsdörr med tittöga. Postbox i entrévåning samt tidningshållare vid lägenhetsdörr. Förberett för egen installation av tillhållarlås.

Badrum

Golv: Klinker

Väggar:Kakel

Övrigt: Badrumsinredning med badkar som standard. Handdukstork. Förberett för installation av egen tvättmaskin och torktumlare i bredd under bänkskiva i laminat. Väggskåp med vita luckor. Spegel.

Vardagsrum

Golv: Ekparkett

Väggar:Målade

Övrigt: Fönsterbänkar av marmor.

Sovrum

Golv: Ekparkett

Väggar:Målade

Övrigt: Fönsterbänk av marmor.

Kök

Golv: Ekparkett

Väggar:Målade

Övrigt: Spis med glaskeramikhäll och ugn. Varmluftsugn som tillval. Spiskåpa med forcering. Skåpinredning med vita släta luckor. Kylskåp och frysskåp. Bänkskivor i plastlaminat med kantlist av ek. Plats för mikro i högskåp. Plats förberedd för installation av egen diskmaskin. Stänkskydd av kakel över bänkskiva. Fönsterbänkar av marmor.

Balkonger/ uteplatser

Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats. Räcke i lackerad aluminium med perforerade plåtfronter, som både släpper in ljus och samtidigt ger ett visst skydd från insyn.

Tv, telefoni och Internet via bredband

Huset ansluts till Stockholmshems nya bredbandsnät som ger tillgång till TV-, telefoni- och Internettjänster med hög kapacitet. Uttag installeras i sovrum, vardagsrum och kök.

Ritningar

GustavIIIväg42-2trGustavIIIväg42-3tr

Gustav III:s väg 42, 2 trappor              Gustav III:s väg 42, 3tr

GustavIIIväg42-entreplanGustavIIIväg42-1tr

Gustav III:s väg 42, entréplan             Gustav III:s väg 42, 1tr

GustavIIIväg46-2trGustavIIIväg46-3tr

Gustav III:s väg 46, 2tr                         Gustav III:s väg 46, 3tr

GustavIIIväg46-1tr GustavIIIväg46-entreplan

Gustav III:s väg 46, 1tr                          Gustav III:s väg 46, entréplan