Renovering av kök i Rinkeby

Våra hus i Rinkeby är byggda på 1960- och 70-talet och är i stort behov av renovering. Därför byter vi ut köken till ljusa, moderna och trivsamma kök. Renoveringsarbetet startade januari 2016 och pågår till hösten 2018.

Våren 2016 var köken på Ljungbyplan färdigrenoverade och hösten 2016 startade renoveringen av köken på Mjölbyplan. Renoveringen på Axbyplan startar i början av 2017.

Det här händer nu

Ljungbyplan:
Köken på Ljungbyplan 5-31 och 8-28 blev klara våren 2016. De hyresgäster som godkänt renoveringen i efterhand kommer att få sina kök renoverade längre fram. Vi återkommer till berörda hyresgäster.

Mjölbyplan:
Hösten 2016 startade renoveringen av köken på Mjölbyplan. Köken på Mjölbyplan 5-15 är klara och köken på Mjölbyplan 8-38 kommer vara klara vintern 2016/2017. De hyresgäster som godkänt renoveringen i efterhand kommer att få sina kök renoverade längre fram. Vi återkommer till berörda hyresgäster.

Axbyplan:
Hösten 2016 kommer de hyresgäster som godkänt renoveringen att få en inbjudan till vår visningslägenhet för att se hur de nya köken ser ut och för att göra sina färgval. Vi återkommer till berörda med mer information.

Renoveringen på Axbyplan 3-17 och 10-70 startar preliminärt i januari-februari 2017.

Hur lång tid tar renoveringen?
Det tar femton arbetsdagar att renovera din lägenhet, det vill säga tre veckor. När vi är klara kommer du att ha ett ljust, modernt och trivsamt kök.

Hur kommer mitt nya kök se ut?
Det finns en visningslägenhet där du kan se hur ditt nya kök kommer att se ut. Du kommer att få en inbjudan där vi presenterar de val som du kan göra för ditt kök. Det omfattar exempelvis golv, färg på väggar, bänkskivor, handtag och kakel.

Vad ingår i renoveringen?
• ny kyl och frys
• ny spis och fläkt
• ny kran
• nya skåp och skåpluckor
• ny diskbänk och nya bänkskivor
• nytt kakel ovanför diskbänken
• nytt golv
• nymålade väggar och tak
• ny belysning ovanför diskbänken
• nymålade fönster och element
• sätta igen dörr mellan kök och sovrum (valfritt)

Vad kan jag beställa extra?
• varmluftsugn med glaskeramikhäll
• varmluftsugn med induktionshäll
• tapetsering i matrum/sovrum (endast om du väljer att sätta igen dörren) 

Hur godkänner jag renoveringen?
Enligt svensk lag måste Stockholmshem fråga alla hyresgäster om de godkänner renoveringen. Vi skickar en blankett till dig och du godkänner renoveringen genom att fylla i blanketten och skicka den till Stockholmshem i bifogat svarskuvert. 

Kommer jag att kunna laga mat under renoveringen?
Du kommer inte att kunna använda ditt kök under renoveringen. Därför kommer du få en mikrovågsugn så att du kan värma mat. Du får behålla mikrovågsugnen när köket är klart.

Under renoveringen kan du använda din gamla kyl och frys som kommer stå i hallen under arbetet. När det nya köket är klart får du en ny kyl och frys.

Blir hyran högre efter renoveringen? 
Renovering av köket ökar standarden i lägenheten, och därför blir hyran högre när köket är färdigrenoverat. Hyreshöjningar förhandlas alltid mellan Stockholmshem och Hyresgästföreningen. Hyreshöjningen delas upp på två år. Första året höjs hyran med 372 kr/månad och andra året med ytterligare 373 kr/månad. Den totala hyreshöjningen är 745 kr/månad.

När ditt kök är klart kommer du att få en månads gratis hyra för att du inte kunnat använda din lägenhet helt under renoveringen. 

Vad händer om jag själv renoverat min lägenhet eller exempelvis beställt nya tapeter via Fint Hemma?
Alla kök kommer att renoveras. I de fall då tidigare renovering av kök beställts via Stockholmshem och Fint Hemma (VLU) så stryker vi den kostnaden från hyran. Stockholmshem ersätter vanligtvis inte hyresgäster för eventuella kostnader som uppkommit vid hyresgästens egna renoveringar.

Mer information
I foldern Nu renoverar vi ditt kök kan du läsa om renoveringen - vad som ingår, hur renoveringen går till och se bilder på det nya köket.
Läs foldern Nu renoverar vi ditt kök