Bin och bikupor ger grönare utemiljö

Våra minsta hyresgäster:
Stockholmshem är bi-fadder åt över 250 000 honungsbin

Stockholmshem samarbetar sedan 2012 med Bee Urban som sköter om nio bikupor med över 250 000 bin. Bin i städer bidrar till grönare utemiljöer, mer växtlighet och fler möjligheter att odla  grönsaker och blommor i våra bostadsområden. Här får du svar på allt du undrar om bin.

Varför bin?
Bin är viktiga för den biologiska mångfalden eftersom de pollinerar växter och grönsaker som djur och människor äter. Var tredje tugga mat som vi människor stopper i oss är på något sätt resultatet av binas arbete.

Vems är bina?
Stockholmshem hyr åtta bikupor av Bee Urban. Bee Urban är biodlare och sköter om bikuporna åt Stockholmshem för att se till att bina trivs och sköter om bi-drottningen. I varje bikupa bor uppemot 50 000 bin.

Behöver vi fler bin?
Runt om i världen är bi-döden omfattande. Föroreningar och besprutningsmedel i jordbruket har gjort att många bin dör.

Men dör de inte av avgaserna i stan?
Faktum är att bin trivs bättre i stan än på landet. Här finns fler sorters blommor, helt enkelt en mer varierad "kost" för bina.

Är bin farliga?
Om man är allergisk mot bi-stick och blir stucken ska man söka vård, men alla är inte allergiska mot bi-stick. Bina söker sig sällan till människors mat utan hellre till blommor och växter.

Är det skillnad på bin och getingar?
Ja, bin är mindre agressiva än getingar och flyger mest mellan sin bikupa och blommor. En flygtur kan vara flera kilometer lång och bina är ofta långt från sin kupa. På utseendet ser man skillnad genom att bina är mer "ludna" i kroppen och lite "knubbigare" över midjan.

Står bi-kupan på min gård?
Stockholmshem har ställt ut bikupor på nio platser i staden. Platserna har valts tillsammans med Lokala Hyresgästföreningen som har en kontaktperson på varje gård. Bikuporna står bakom låsta stängsel eller spaljéer och bara biodlarna från Bee Urban kan komma åt dem. Här står bikuporna om du vill titta på dem:

 

  • Förmansvägen 20, Årstadal
  • Brännkyrkagatan 131, Södermalm
  • Sköldgatan 7-13, Södermalm
  • Schlytersvägen 16, Aspudden
  • Aspholmsvägen, innergård ovan centrum, Skärholmen
  • Cigarrvägen 14, Hökarängen
  • Åsögatan, innergård mot Rosenlundsparken, Södermalm
  • Rinkeby, Axbyplan 10 Ny 2016!